loader
Zeki, Çevik ve Ahlaklı

Zeki, Çevik ve Ahlaklı

Spor ahlakı; sporcunun rakibine ve kendisine olan saygısının ifadesidir. Spor ahlakı; sportmenlik (fair play) sağlığa, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, dostluğa dayanan insani değerlerin tamamıdır. Sözlerinden önce ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisini anlamamız gerekir. Atatürk, spora ve sporcuya önem veren büyük bir liderdi. Onun için sporcunun sportif anlamda başarılı olmasından yanında ahlaklı olması çok daha önemli.

Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletimize miras olarak bıraktığı çok anlamlı bir sözüdür. Atatürk dile getirdiği bu cümle ile sporcuların sadece yetenekli olmaları değil aynı zamanda ahlaklı ve dürüst insanlar olmaları konusuna vurgu yapmıştır.

Ne yazık ki son dönemlerde spor müsabakalarından ahlakla bağdaşmayan olaylar görmekteyiz. Günümüzde birçok spor alanında zeki ve çevik olmayı başaran sporcular ne yazık ki ahlaklı olmayı başaramıyorlar. Ülkemizdeki en popüler spor futbol olduğu için örnekleri futboldan vermek istiyorum. Örneğin bir futbol maçında kendisine faul yapılmadığı halde dakikalarca yerde kıvranan bir sporcunun ahlaklı olduğu söylenebilir mi? Peki, top eline değdiği halde ısrarla değmediğini savunan bir sporcuya ne demeli? Elbette iş sadece bununla da bitmiyor. Ne yazık ki ahlaksız olanlar sadece sporcular değil.

Peki, ya kulüp başkanlarına ne demeli. Ülkemizin güzide spor kulüplerinin başkan ve yöneticilerinin verdikleri demeçlere ne demeli? Kendisine uzatılan mikrofona ahlaktan yoksun açıklamalarla topluma kötü örnek oluyorlar. Oysa o kulüpleri temsil eden yönetici sıfatındaki bu kişilerin söylemlerine çok dikkat etmeleri lazım. Bu seviyesiz demeçlerle Türk sporunun ileri gitmesi hayalden ibarettir. Eğer ortada bir haksızlık varsa hukuki yolların dışına çıkmadan itiraz edilmelidir. Verilen bu demeçler taraftar üzerinde negatif etkiler oluşturuyor. Zira yapılan sportif müsabakalarda taraftarın yaptığı kötü tezahüratlar, hatalar zincirine bir halka olarak ekleniyor.

Bu anlamda sporun içinde olan herkesi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü iyi idrak etmelerini temenni ediyorum. Sportmenlik ve spor ahlakını yeni nesillere aşılamak hepimizin görevidir. Sporcular da gelecek nesillere örnek olmaya özen göstermelidir. Hep beraber Zeki, Çevik ve Ahlaklı sporcuların olduğu bir nesil için el ele verelim.

Ali YILMAZ

 


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Kurban Bayramında otoyol ve köprüler ile toplu taşıma ücretsiz

Kurban Bayramı tatili süresince Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki köprü ve otoyollardan geçişler ile belediyelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı ...

Yemeksepeti Banabi Antalya’nın Online Market Siparişi Favorilerini Açıkladı

Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek siparişi platformu Yemeksepeti’nin online market ürünleri sipariş platformu Banabi pazarda sekizinci ayını geride bıraktı. İstanbul’un ardından Anadolu illerine açılan Banabi temmuz ayından itibaren Antalya’daki kullanıcılara hizmet veriyor...

Canımızı aldılar

Canımızı aldılar


5 yıl önce Best Haber

Yüksek ateş ve öksürük şikâyetiyle hastaneye götürülen 8 aylık Ali Emir, iki ilaç verilip serum bağlandıktan sonra uykuya daldı, bir daha da uyanmadı. Aile, “Canımızı aldılar, hesap soracağız” diye feryat etti
İstanbul Küçükçekmece'de yaşayan...