loader
Kooperatif tarihinde bir ilk 33 Yıllık Hasrette Sona Doğru

Kooperatif tarihinde bir ilk 33 Yıllık Hasrette Sona Doğru

Aksu Çalkaya’da 168 kooperatiften biri olan S. S. İletişim Arsa Konut Yapı Kooperatifi üyeleri hayallerinin temellerini attı. Note Yapı İnşaat firmasıyla ortak işbirliği ile gerçekleştirilen proje için S. S. İletişim Arsa Konut Yapı Kooperatifi yönetim kurulu adına açıklama yapan Başkan Celal Vecel, “33 yıllık hasret son buluyor” dedi.

33 yılın hikâyesi…

Ruhsat alınarak ilk bloğun temelini atan S. S. İletişim Arsa Konut Yapı Kooperatifi yönetim kurulunda bulunan Celal Vecel, İslam Çelik ve Ali Ergin’in, çabaları ve kurumlar ile olan iletişimin verimli şekilde gerçekleştirilerek projenin temelinin atılması noktasında üyeler yönetime teşekkür etti.

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’i ziyaret eden kooperatif üyeleri Başkan Şahin’e teşekkür etti. Başkan Celal Vecel, “Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 5 yıldızlı bir tatil köyünden çok daha kompleksli bir site yapılıyor. Aksu’ya da bizlere de hayırlı olsun” dedi.

“ARKADAŞLARIMI YÜREKTEN KUTLUYORUM”

S. S. İletişim Arsa Konut Yapı Kooperatifi yönetim kurulu adına açıklama yapan Başkan Celal Vecel, “Her üyenin 2-3 daire beklentisiyle kurulan ancak daha sonra yılan hikayesine dönen ve ilk kuruluşunda üyelerin tamamı gazeteci olan Antalya İletişim Arsa Konut Yapı Kooperatifi’nde, kurucu üyelerden neredeyse hiçbiri kalmadı diyebiliriz. Bu arkadaşlarımızın çoğu çeşitli nedenlerden, hisselerini siz yeni arkadaşlarımıza devretti. Belki zar zor da olsa ‘bir dairem olur’ diye düşünenler ise kooperatiften umudu kesmedi ve şu anda bizimle beraberler. Gözünüz aydın olsun. İlk yıllarda yönetim kurulunda görev alan arkadaşlarımız, özveriyle çalıştı ve bu arazide 150 hisse sahibine 600 daire  sığacak şekilde mevzi imar planı yaptırdı. Ne var ki, o dönemin Çalkaya Belediye Başkan’ının kooperatif yolsuzluğundan dolayı suçlanması ve Muratpaşa İlçesi Kırcami İmar Planı’nın iptal edilmesinin ardından Antalya’da birçok belediyenin imar planı etkilendi. Çalkaya da bunlardan biriydi. Çalkaya imar planının da iptal edilmesi sonucu bu hayalimiz suya düştü. O dönemde 600 dairelik plan yaptıran arkadaşlarımızı yürekten kutlamak ve alkışlamak gerekir. Celal Vecel, İslam Çelik ve Ali Ergin’in yer aldığı yönetim kurulu çalışmaya başladı. Celal Vecel ve İslam Çelik kurumlar arası koşturmaya devam ederken Ali Ergin, bürokratik sorunların çözümü için mücadele etti” diye konuştu.

“SINAVI GEÇTİK”

Başkan Celal Vecel, “Çalkaya bölgesinde kooperatifler sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandı. Hatta arazimiz Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 1/25000 planda konut alanlarının dışında, tarımsal alan içinde gösteriliyordu. Bundan kurtulmak için daha önce bizim mevzi imar planlarımı yapan şehir plancısı bulundu. Bu planlar belediyelere sunuldu. Sonuçta, tüm planlar Antalya’nın tüm planları Kırcami planı ile birlikte iptal edildiği için hiç bir şey yapılamadı. O dönemlerde Aksu planlarının haritasında yerimiz dahi görünmüyordu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşülüp eski haritalar çıkartılıp arsamızı harita içine koydurduk. Hemen o dönemin Çalkaya Belediyesi’nden yazı alarak tarım komisyonuna başvurduk ve arazimizi tarım sahasının içinden çıkarmak istedik. Aldığımız sonuç maalesef aleyhimize idi. Bu konuda yılmadan üç kez tarım komisyonuna gittik. Üçünden de sonuç olumsuz geldi. Arsamızla ilgili bazı üye arkadaşların tarım alanı olarak satıp parasını paylaşmayı bile önerdiği bir dönemde Aksu’nun 1/5000’lik planları yapılırken, dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu ile Aksu Belediyesi İmar komisyonlarına konu iletildi. O dönemde Büyükşehir Belediyesinde İmar Komisyonu Başkanı Can Kasapoğlu ve Aksu Meclis Üyesi Hamza Deniz bize büyük destek sağladı. Tabii ki Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’i unutmamak gerekir.  İki başkan göreve gelinceye kadar bir adım yol bile ilerleyememiştik. O dönem Menderes Türel ve Halil Şahin belediye başkanı seçilir seçilmez, öncelikle Aksu Belediyesinden tarım komisyonuna girebilmek için yazı alındı. Tarım komisyonundan olumlu sonuç alınmalıydı. Akdeniz Üniversitesi’nden, Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve koruma kuruluna kadar 11 ayrı  kamu kuruluşundan, kuruluş temsilcilerinin yer  aldığı tarım komisyonuna son kez başvurduk ve bu üyelere ortaklarımızı, hissedarlarımızı anlattık. Üye salt çoğunluğunun lehimize verdiği oylarla bu sınavı sonunda geçtik” dedi.

“BAŞKAN DESTEĞİNİ ESİRGEMEDİ”

Başkan Vecel, “Bu bizim 1/5000’lik plana girebilmemiz için daha ilk basamaktı. Yolumuz açılmıştı, ilk basamağı çıktık bir de kamu yararı kararı gerekiyordu. Bunun için de Büyükşehir Belediyesi’nin kamu yararı kararı  alması ve İçişleri Bakanlığı’nın da bu kararı onaylaması şarttı. Yazılar yazıldı, İçişleri Bakanlığı’na gönderildi ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, her konuda olduğu gibi bu konuda da bize desteğini gösterdi. Bu basamağı da atlamıştık. Sıra şehir plancısının bizim araziyi 1/5000’lik plan içine almasına geldi. Ne var ki bizim komşumuz olan tarım alanlarının hiçbirinin marjinal raporu ve kamu yararı onayı yoktu. İşte yine bizden desteğini esirgemeyen Başkan Halil Şahin ve Can Kasapoğlu, İmar Komisyon üyeleri, şehir plancısına bizim arazimizin planda yer almasının yolunu gösterdi. Ve Aksu Belediyesinin 1/5  binlik planında yer almasını sağladılar. Çünkü bizim arsamız vatandaştan satın alındığı ve özel mülkiyet alanı olarak geçtiği için diğer kooperatiflerden farklıydı” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK”

Başkan Vecel, “Biz üyeler olarak bu insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu aşamaya kadar yapılan çalışmalar işin gerçekten en zor kısmıydı. Aksu Belediyesi’nin binlik planının ardından hemen çalışmasını hızlandıran yönetim kurulu üyeleri, yaptırdığı taslak projeleri belediye imar müdürlüğüne sunarak görüşlerini aldı, her üyeye bir daire sunabilmek için yollar aradı. Üyelerin bir kısmı aylık üç paket sigara parasını bile bulmayan aidatlarını dahi ödemekten kaçınıyordu. Gerekçe,  ‘ne olacak, ne yapıldı, paramızı nereye harcıyorlar? diye serzenişte bulunuyorlardı.

Haklı olabilirler. Çünkü neredeyse 33 yıldır ortada arsa tapusundan başka bir şey yoktu. Bu projelerden bir örneği geçen son genel kurulda üyelere tanıtıldı ve o günün şartlarına göre maliyetler anlatıldı. Arkadaşlarımızın bu yükün altından kalkabilecek ödeme yapması mümkün değildi. Bu durumda daire yüzölçümlerini küçülterek kat karşılığı verme önerisi geldi. 1+1 stüdyo daire yapılması önerildi ve yönetim kuruluna yüzde 35 altında olmamak üzere kat karşılığı müteahhit firma ile sözleşme yapma ve işi takip etme yetkisi verildi. İşte bu yetkiden sonra müteahhit firma arayışlarına gidildi. Hissedar arkadaşlarımızın da tavsiye ettiği 20’ye yakın firma yetkilisi araziye götürülüp yer gösterildi. Alınan sonuçlar hayal kırıklığı yaratıyordu. Verilen yanıtlar buraya 5-10 seneden önce kimse gelmez şeklindeydi. Ancak, bir firma teklifimize sıcak baktı ve bize reddedemeyeceğimiz teklif sundu. Bizim ilk hedefimiz, her hissedarın bütçesini sarsmadan 1+1 daire sahibi olmasıydı. Ancak bu dairelerin albenisini artırmak ve arkadaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için sosyal aktivite alanları olması gerekiyordu. Müteahhit firma ile yaptığımız görüşmeler sonunda Türkiye’de başka bir örneği bulunmayan ve sadece 5 yıldızlı otellerde görebileceğimiz ve hizmet verilecek alanları ortaya çıktı” diye konuştu.

“MÜJDEYİ VERDİK”

Başkan Vecel, “Firma bütün bunları gerçekleştirmek için  3 kez proje değişikliği yaptı ve sizlere de gösterdiğimiz bu proje üzerinde sizler adına sözleşme imzalandı. Firma şu anda ruhsat alma çalışmalarını sürdürmektedir. Yüklenici firma arazimiz üzerinde jeolojik çalışmalar yaptırdı. İnşaat yapacağı alana giden yollar üzerine tanıtım ve yön levhaları diktirdi. Bundan önce de Aksu Belediyesi arazimize  giden yolları açmıştı. Bizlerde üyelerimize müjdeli haberi verdik. 28 Ocak Cumartesi Aksu Belediyesi toplantı salonunda genel kurulumuzu yapacak ve projemizin detaylı tanıtıp eğer ruhsat işlemleri tamamlanmış olursa temelimizi de hep birlikte törenle atacağız. Bu imzayı atan biz yönetim kurulu 150 hissedarın 33 yıllık hasretini sona erdirdiğimize inanıyoruz. Bu projenin, iletişim kooperatif hissedarları bizlere ve  Türkiye’de örnek olacak bir proje sunan Note inşaat firmasına hayırlı olmasını diliyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.


Etiketler: Kooperatif tarihinde antalya

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Sevgili hemşehrilerim,

Sevgili hemşehrilerim,


5 yıl önce Best Haber

Sevgili hemşehrilerim,
Kurtuluş savaşımızı, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zaferle taçlandıran, her aşaması
vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 97.
Yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz.
Cumhuriyetimizin başlangıcının simges...

Hüsnü Karakaş hem yeşil hem modern

Kepez Belediyesi, mülkiyet sorunlarını çözerek ve kar artışı imkânı getirerek modern konutların yapılmasının önünü açtığı Hüsnü Karakaş Mahallesi’ni, yeni parklarla güzelleştiriyor. Başkan Hakan Tütüncü döneminde mahallede 65 bin m2 yeşil alan üreti...

7 bölge yerli malı kutlaması

7 bölge yerli malı kutlaması


5 yıl önce Best Haber

Manavgat Belediyesi’ne bağlı Çolaklı Kreş ve Gündüz Bakımevi’ndeki minikler, Yerli Malı Haftası’nda Türkiye’nin 7 b&oum...