loader
“ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM”

“ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM”

TÜRSAB - UNDP Sürdürülebilir Turizm İşbirliği

“ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasındaki sürdürülebilir turizme yönelik işbirliği kapsamında, 23 Temmuz 2019 tarihinde Grand Hyatt İstanbul Oteli’nde düzenlenen basın toplantısıyla mutabakat zaptı imzalandı. UNDP Türkiye Ülke Ofisi ile imzalanan bu mutabakat, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. TÜRSAB Başkanı Firuz B. BAĞLIKAYA ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob KHOJIMATOV’un katılımıyla imzalanan mutabakat zaptı, sürdürülebilir turizmin bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmada önemli bir araç olarak kullanılmasına çağrı yapıyor. Belge ayrıca, yerleşik turizm uygulamalarının sürdürülebilir bir anlayışla dönüşümünün sağlanması ve sürdürülebilir turizm girişimlerinin desteklenmesinin önemini vurguluyor.

Sürdürülebilir turizm, çevresel ve kültürel değerlerin korunması konusundaki hassasiyetlerin tüm dünyada her geçen gün artmasının doğal sonucu olarak ön plana çıkan bir kavram. Sürdürülebilir turizm, turistler kadar ev sahibi toplulukların da ihtiyaçlarını gözeterek çevresel, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasını ve bu sayede ekonomik olarak da kısa vadeli değil kalıcı bir fayda sağlamayı amaçlayan bir turizm yaklaşımı olarak tanımlanıyor.

Bu kapsamda TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), turizmde rekabeti artırmak, turizm politikalarını sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla şekillendirmek, sürdürülebilir iş modellerini benimsemek ve geliştirmek, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için sürdürülebilir turizmi bir araç olarak teşvik etmek üzere sahip oldukları ortak vizyonu bir mutabakatla belgelediler.

23 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen basın toplantısında TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov tarafından imzalanan mutabakat metni çerçevesinde TÜRSAB ve UNDP arasında farklı projelerde işbirlikleri hedefleniyor.

Seyahat acentalarını sürdürülebilir turizm konusunda bilinçlendirici eğitim ve etkinlikler düzenlenmesi, sürdürülebilir turizm destinasyonlarını desteklemek için bir platform oluşturulması, sürdürülebilir turizm konusunda sektörü olumlu etkileyecek ve ilham verecek en iyi örneklerin paylaşılması;  Küresel  Turizm  Etiği Kurallarına bağlı TÜRSAB üyesi seyahat acenta sayısının artırılması, sorumlu seyahat ve sorumlu turist kavramlarının teşvik edilmesi, seyahat acentaları için sürdürülebilir turizm kriterleri ve sertifikasyon çalışmalarının gerçekleştirmesi, yerel üreticiler, tedarikçiler gibi toplulukların değer zincirine entegre edilebilmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için turizmi kilit bir aktör yapmaya yönelik yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi bu hedeflerden bazıları olarak belirlendi.

Türkiye Sehayat Acentaları Birliği Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi için öncü organizasyon olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içinde olmanın turizm sektörünün sürdürülebilirlik bakış açısıyla dönüştürülmesinde çok etkili ve önemli olduğunu belirtti. Bağlıkaya, turizmde sürdürülebilirlik kavramının bir turizm türü değil bir politika geliştirme ve uygulama prensibi olduğunu da ifade etti.

Bağlıkaya,sürdürülebilir turizmin amacının sosyal, ekonomik ve ekolojik adalet temelinde, turizmin yerel ekonomik kalkınmaya odaklanması olduğunun altını çizdi. Firuz B. Bağlıkaya, “Sürdürülebilir turizm kavramı kapsamında, turizmin çevreye olan negatif etkisini en aza indirgemek, yöre halkının kültürel haklarına, yaşam döngüsüne, mutfağına, el sanatlarına gelenek ve göreneklerine saygılı bir model oluşturmak öncelikli amacımızdır.” diye konuştu.

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise yaptığı konuşmada; “Türkiye’deki yaklaşık 11 bin seyahat acentasının çatı kuruluşu olan ve Türk turizminin gelişimine öncülük eden TÜRSAB ile bu mutabakat kapsamında işbirliği içinde olmamızın stratejik bir önemi bulunuyor. Bu işbirliği çerçevesinde, sürdürülebilir turizm alanında sahip olduğumuz ulusal ve uluslararası deneyimi TÜRSAB’ın kendi alanındaki engin tecrübesiyle ve yaygın turizm ağı ile birleştirerek bu yaklaşımın her alanda benimsenmesini ve turizm politikalarının bu çerçevede şekillenmesini amaçlıyoruz. Yeni bir küresel kalkınma çerçevesi çizen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacını da destekleyerek toplum temelli bir anlayış ile turizme beraber yön vereceğimize ve böylece bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağımıza inanıyorum.” dedi.

TÜRSAB ve UNDP tarafından imzalanan mutabakat metni, turizm faaliyetlerinin küresel turizm ve kalkınma trendleriyle eşgüdümlü biçimde çeşitlendirilmesini önceliklendiren Türkiye’nin 2023 Turizm Stratejisi’ne de uyum gösteriyor; Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen Sürdürülebilir Turizm İlkeleri’nin hayata geçirilmesine de katkı sunuyor.


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Kepez’de Glütensiz Yaşam Projesi’ne imza atıldı

Kepez Belediyesi, Glütensiz Yaşam Projesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kanalıyla glütensiz ekmek üretimine başlıyor. Proje kapsamında,  unlu mamül üretim eğitimi verilen 15 gence de iş kapıları aralanacak.

Kepez Belediyesi, Kepez Kalkınma ve...

Belekli balıkçılar 15 gündür denize açılamıyor

Balıkçılar, nehir üzerindeki otellere ait 6 köprüden bazılarının alçak olması nedeniyle de zorluk yaşıyor.Antalya’nın Serik ilçesi Belek turizm merkezinde balıkçı barınağından denize giriş-çıkış noktasında 5 yıldızlı bir otelin nehirde bulunan köprüsü önü...

Bentour Reisen'in Türkiye koordinatörlüğü görevine Vildan Erdin getirildi.

1 Ekim tarihinde görevine başlayan Erdin, turizmdeki kariyerine H.W. Feustel seyahat firmasının İstanbul faaliyetlerinde çalışarak başladı.

Erdin daha sonra İngiltere ve Almanya pazarlarında faaliyet gösteren Golden Horn Travel ve Delta Reisen tur operatörlerini temsil eden Metro Turizmde görev aldı.

...