Kalp-damar hastalığı, kolesterol ve trigliserit yüksekliÄŸi olanların doÄŸal ilacı avokado. Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, kalp ve damar hastalıkları her yıl 18 milyon insanın ölümüne neden oluyor. 2030 yılında ise bu sayının 23 milyona ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. “EÄŸer trigliseridiniz ve kolesterolünüz yüksekse avokado tam size göre bir meyve” diyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, “Kalbiniz için her gün 1 avokado yiyebilirsiniz” diyor
BEL ÇEVRESİNDEKİ YAÄžLARIN DÜÅžMANI
Kalp dostu kolesterol düÅŸmanı olan, Orta ve Güney Amerika’da yetiÅŸen avokado; diÄŸer bütün meyvelerin aksine ağırlıklı olarak ÅŸeker deÄŸil, saÄŸlıklı yaÄŸlar ve bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içerir. AltınbaÅŸ Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, “Yapılan araÅŸtırmaların sonuçlarına göre, avokado yiyen bir grubun kan deÄŸerleri, yemeyen gruptakilerle kıyaslandı. Avokado yiyenlerin toplam kolesterol seviyesi düÅŸtü, trigliserit seviyesi yüzde 20 azaldı, kötü (LDL) kolesterol seviyesi yüzde 22 azalırken, iyi (HDL) kolesterol seviyesi ise yüzde 11 arttı. Avokado kalp hastalıklarına karşı koruma saÄŸlar ve saÄŸlık için iyi olan mono doymamış yaÄŸlar ve bol miktarda E vitamini içerir. Bu yaÄŸlar kolesterol seviyesini düÅŸürür, atardamarları korur ve kan damarlarını açmaya yardım ederek kan akışının daha saÄŸlıklı olmasını saÄŸlar. Fakat diyet yapan birçok insan yüksek kalori seviyesinden (1 meyvede 227 kalori) ötürü bu meyveyi yememektedir. Kanser hücreleriyle savaÅŸan, kalbi destekleyen, yaÅŸlanmayı engelleyen avokado aynı zamanda bel çevresindeki yaÄŸların da düÅŸmanıdır. Avokado, zeytin yağında bulunan saÄŸlıklı yaÄŸ asidi olan oleik asit açısından zengindir fakat karbonhidrat ve protein de içerir. Diyet lifi, folik asit, B1 vitaminleri; potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor ve kükürdün de iyi kaynaklarından biridir” dedi.
BOL LİMONLU VE SARIMSAKLI SOSLA TÜKETİN
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, “Her gün 1 adet avokado yiyin; tadını sevmiyorsanız mayonez yerine kullanabilir, zeytinyağı, limon ve sarımsaklı sosla salatasını yapabilir veya tostun içerisine peynir yerine koyarak tüketebilirsiniz. Bu, bir ay içerisinde trigliserit oranınızı yüzde 15 oranında düÅŸürecektir” diyor.
0 Yorum