loader
Hamburgercilerdeki Eldivenlerin de Yıkanması Gerekiyor!

Hamburgercilerdeki Eldivenlerin de Yıkanması Gerekiyor!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, son dönemde özellikle hamburgercilerde sık kullanılan siyah eldivenler hakkında açıklamalarda bulundu.

İdeal ağırlığın korunması için sağlıklı beslenme ne kadar önemliyse, vücut dengemizi korumak ve sağlıklı bireyler olabilmemiz açısından besin türleri, pişirme yöntemleri ve tüketim şekilleri de önem arz etmektedir. Besinleri fırında pişirmek veya haşlama yöntemi ile hazırlamak sağlıklı yağ asitlerini kaybetmeden ve protein denatürasyonuna yol açmamış olacaktır. Besinleri pişirme yöntemlerinin yanı sıra tüketme şekilleri de bu açıdan önemlidir.

El hijyeni eksikliği enfeksiyon sebebi!

Yemekten hemen önce su içilmemesi de, sağlık açısından önemlidir. Mide asit dengesini su ile seyreltikten sonra yemeye başlamak, ağız yoluyla alınacak mikropların artmasına ve hastalık riskinin oluşmasına sebebiyet verir. Bu sebeple yemeklerden yarım saat-45 dakika öncesinde su tüketimi sonlanmalı yemek bitiminden sonra tekrar su tüketimi ile devam edilmelidir. Ağız yoluyla alınabilecek mikropların, en sık el hijyeniyle alakalı olduğu görülmüştür. Eller iyi temizlenmeden ya da dezenfekte edilmeden yemeye başlandığında bu durum, mide bağırsak hastalıklarına yol açabilecek bir çok viral enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir.

Yıkanması gerekiyor

Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde, aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz. Elimizi iyi yıkamadığımız ve el hijyenimiz yeterli olmadığı zaman, el ile tüketilebilecek besinler olan; hamburger ve sakatat tarzı besinler, bedenimizin içerisine elimizde bulunan mikroorganizmaları göndermiş oluyoruz. Bu nedenle; hamburger gibi el ile yenen yemekleri dikkatli tüketmenizi öneririm. Besinleri tüketirken eldiven kullanılması kısmen daha avantajlıdır. Ancak orada da eldivenli olarak ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Eldiven pudrasının olmamasını ve mümkünse steril eldiven tercih edilmesini tavsiye ederim.

 


Etiketler: OKANÜNİVERSİTESİ DERYAFİDAN HAMBURGER BESLENME HİJYEN İSTANBUL TÜRKİYE AKDENİZ ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Sağlıklı beslenme ofiste uyku halini önler

Çalışanlar günün büyük bir kısmını iş yerlerinde geçiriyor. Beslenme ihtiyacının önemli bir bölümünün de bu süre içinde işyeri yemekhanelerinde, ofislerde veya çalışma alanına yakın yerlerde karşılandığını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıkl...

Geçici dövmenin olumsuz yan etkisi kalıcı olabilir! (Hint kınasına dikkat!)

Geçici dövmelerin alerjik reaksiyona, enfeksiyon hastalıklarına, geçici tüylenmeye ve kalıcı izlere neden olabildiğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, özellikle Hint kınası vurgusu yaptı.

Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç....

KOLON KANSERİNDE YENİ GELİŞMELER

KOLON KANSERİNDE YENİ GELİŞMELER


1 yıl önce Best Haber

Önlenebilir kanserler arasında ilk sıralarda yer olan kolon kanserinin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Toplumun genelinde riskten bağımsız olarak bir kişinin kolon kanserine yakalanma oranının yüzde 6 olduğunu hatırlatan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar Son yıllarda yaşan...