loader
Erken Yola Çıkanlar

Erken Yola Çıkanlar

Siz daha, sıcacık yatağınızda uyumaktayken onlar, bu ve başka şehirlerde, sabahın erken saatlerinde yollara düşüyorlar.Belki de, hergün başka bir eve gittiklerinden,şehirlerin semtlerini, caddelerini, sokaklarını, kaç nolu otobüs ve minibüsün nereye gittiğini, bir çok kişiden daha iyi biliyorlar.Aralarında okuma yazması olmayanlar da var. Ya sorarak ya da ön seziyle bulmaya çalışıyorlar.

Onların eşleri bir apartmanda görevli olarak çalışıyor ya da düzenli bir işleri ve gelirleri yok. Okula giden çocukların, evin geçimi, bu kadınların omzuna yükleniyor. Zaman zaman öylesine üstleniyorlar ki sorumlulukları, evin bütün geçimi üzerlerinde kalıyor.

Sözünü ettiğim kadınlar, ev temizliğine gidenler. Çalışan ve ekonomik olanağı iyi olduğu için onları çağırabilen kişilerin evini temizlemek, çeki düzen vermek için sabahın erken saatinden akşamın geç saatlerine kadar çalışıyorlar. Onlar, bu işin düzenli olmasını istiyorlar ve haftada veya on beş günde bir çalışmayı tercih ediyorlar. Bir de temizliğe gidilecek evler hep tavsiye üzerine oluyor. Her şeyden önce güven, dostluk ortamı ve sorunlarını paylaşmak istiyorlar. Örneklersek, bir doktorun evine gidiyorlarsa sağlık konusunda yardım almaya çalışıyorlar. Her konuda fikir danışabiliyorlar.

Peki, evlerinize gelip, işlerinizi yapan, hayatınızı kolaylaştıran bu kadınların sizi sadece ev işlerinde mi rahatlattığını düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz yıl Varlık Dergisi’nde okuduğum bir yazı beni oldukça etkilemişti. Bu yazı, ev hayatının dışına çıkıp, iş hayatına katılan her gelişmiş ülke kadınının yerine az gelişmiş, üçüncü dünya ülkesi bir kadının içeride kalıp, yani ev işlerini yaparak onların iş yaşamına katılmasını sağladığını dile getiriyordu. Yeterince eğitim alamamış, göç etmek zorunda kalmış, ekonomik olanakları kısıtlı kadınlar, ev işleri yaparak bir başka kadına özgürlük, onun kamu alanında varlığını sağlıyorlar.

Çoğu zaman, ev sahiplerinin farkedemediklerini görüyor onlar. Evde ne tür iş yapılacağına kendileri karar veriyorlar. Belki de gittikleri evleri, gelecekte kendisinin de böyle bir evi olacağı hayaliyle derleyip, toparlıyorlar. Bodrum katlarından, gecekondulardan çıkıp, insanca yaşamanın özlemini duyuyorlar.

Öte yandan, ev işlerine giden kadınların sigortalı bir işi tercih etmediklerini gözlemliyoruz. Asgari ücretin, onların günlük aldığı ücretten çok aşağıda kaldığını, bu parayla çocuklarına yeterince yardımcı olamayacaklarını düşünüyorlar. Kendilerinin çektiği sıkıntıyı çocuklarının çekmemeleri , onların okuyup, meslek sahibi olmaları için sigortalı olabilecekleri işleri bile reddediyorlar. Para öne geçiyor.

Bugün,televizyon dizilerine baktığımızda da onların varlığını görüyoruz. Kimi dizilerde
sadece evi temizleyen, kimilerinde ise evi yöneten olarak karşımıza çıkıyorlar.

Onlar, sadece evinizi temizleyen herhangi biri değildir. Zaman içerisinde ailenizin bir parçası oluveriyorlar.

Daha iyi bir gelecek için, bir yandan işlerini yaparken, diğer yandan hayallerini kurmaya devam ediyorlar.

İmren Çalışkan Tüzün


Etiketler: İmren Çalışkan Tüzün

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Yaşamak Kısa Film Yarışması ve Yılın En İyileri Ödülleri Sahiplerini Buldu

Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde afetlere dikkat çekmek için “Yaşamak” teması...

Uluslararası göç filmleri festivali

Maruz kaldıkları insanlık dışı koşullar sebebiyle doğduğu ve büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kalan milyonlarca göçmene kucak açan Türkiye, dünyanın en büyük ve geniş kapsamlı tematik film festivaline ev sahipliği yapacak. 2011 yılından beri bu anlamda desteğini hiç ...

Dev orkestra ilk kez Antalya'da

Dev orkestra ilk kez Antalya'da


4 yıl önce Best Haber

AGORA ANTALYA’YA GELİYOR!

Agora Gençlik Senfoni Orkestrası (AGO) Antalya’ya geliyor. Üstün yetenekli ve seçilmiş

sanatçıların oluşturduğu dev orkestra, 3 Sanat Sezonu kapsamında Antalya’da seyirci karşısına

çıkacak. ​Viyana’da Osmanlı İzleri teması...