loader
Rusya'ya giden domatesler geri döndü !

Rusya'ya giden domatesler geri döndü !

 Rusya kapısındaki 1 aylık bekleyiş sonrası Antalya Kınık Hali’ne geri dönen TIR’lardaki domatesler ziyan oldu. CHP’li Özer, “Rusya, 150 bin tonluk kotanın dolmadığını ve 50 bin ton daha artırılmasını açıklarken, neden bizim bakanlıklarımız ağzını açmıyor?” dedi.

150 bin tonluk kotanın dolduğu ve bu sebeple Rusya’nın almadığı iddia edilen domatesler 28 gün sonra çıkış noktası Antalya’ya döndü. Kaş ilçesindeki Kınık Toptancı Hali’ne gelen domateslerin büyük bölümünün ziyan olduğunu söyleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Rusya kotasının yılan hikayesine döndüğünü söyledi.

Rusya Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’den kendilerine yapılan ihracatın 144 bin tonda olduğu açıklamasını hatırlatan Özer, “Buna rağmen giden 5 bin ton domatesi neden günlerce beklettiler ve almadılar? Yıllık 1 milyon ton domates ihtiyacı olan Rusya, neden kapıdaki domateslerin çürümesine yol açtı? Peki, neden bunca zamandır bizim taraftan resmi bir açıklama yapılmadı? Mesela neden 150 bin tonluk kotanın dolduğunu ihracatçılar birliği söylüyor da, bakanlarımızın ağzını bıçak açmıyor? İdlib sürecindeki yanlış politikanın buna etkisi nedir? İdlib krizi bizim domatese kadar geldi mi?” diye konuştu.

ÜRETİMDEN KOPMAMALI

Rusya’nın 50 bin ton kota artırımı talebinin de basına yansıdığını ama bizden herhangi bir resmi yanıt verilmediğini belirten Özer şöyle devam etti:

“Duvardan ses geliyor, bakanlarımız sus pus. Hem Tarım Bakanlığımızı, hem de Ticaret Bakanlığımızı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Üreticimiz, ihracatçılarımız uğradıkları zarardan dolayı büyük bir mağduriyet içinde. Kendilerini yapayalnız hissediyorlar. Hiçbir planlaması olmayan bu saray yönetimi yüzünden ekmeklerinden olma korkusu yaşıyorlar. Eğer bu insanları üretimden koparırsak, yarın yiyecek sebze bulamayız! Eğer bu seralarda üretim yapılmazsa çalışan 150 bin işçi ailesi işsizler ordusuna katılır. Kısacası bu sorunun mutlaka çözülmesi gerek, çünkü geleceğimizi tehdit eder halde.”

İKİ KERE VERGİ ÖDENMİŞ

Öte yandan domatesleri geri dönen bir ihracatçının hem Rusya’ya giderken hem de dönüşte iki kere vergi ödemekten şikayet ettiğini aktaran CHP’li Özer şunları söyledi:

“Kınık Toptancı Hali’nden 24 Ocak’ta yola çıkan ve Samsun üzerinden Rusya’ya giden sebze TIR’ı 19 Şubat’ta Samsun’a gelmiş. Deniyor ki, çıkarken gerekli analizleri yapılarak vergileri ödenen domatesler için, bir de girişte analiz ettirilerek ithal vergisi alınmış. Yani iki katı harcama yapılmış, diğer bir deyişle bir mağduriyet söz konusu. Rusya’nın aynı TIR’daki 8 palet kabağı aldığını ama 18 palet domatesi almadığını da söylediler. Bunu da ayrıca değerlendirmek gerek. Neticede elimizde yaklaşık bir ay süre ile Rusya’da bekletilen ve şimdi bir kısmı yurda dönen, bir kısmı da dönüş yolunda olan domatesler var.”

 


Etiketler: RUSYA ANTALYAKINIKHALİ CHP AYDINÖZER RUSYATARIMBAKANLIĞI AKDENİZ ANTALYA ÜRETİM ANTALYAHAKKINDA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Türkiye’nin ilk dijital demokrasi uygulaması Muratpaşa’da

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, katılımcı yönetim anlayışını geliştirecek Türkiye’nin ilk dijital

demokrasi uygulaması Komşu Meclisi’nin tanıtımını 21 Şubat Cuma saat 11.00’de Türkan Şoray Kültür

Merkezi’nde düzenlenecek lansmanla gerçekleştire...

Muratpaşa Kaleiçi’yle EMİTT’te

Muratpaşa Kaleiçi’yle EMİTT’te


6 yıl önce Best Haber

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi konseptiyle bu yıl 23’üncü kez düzenlenecek Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, kısa adıyla EMİTT’te olacaklarını söyledi. 
Muratpaşa Belediyesi, Dünya Kültür Mirasının b...

Dört Mevsim Yarış

Dört Mevsim Yarış


5 yıl önce Best Haber

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 8 Şubat'ta düzenleyeceği "Maviden Beyaza Antalya" Kış Sporları Organizasyonu'nda sporcular aynı gün içerisinde Konyaaltı'nda yüzecek, bisikletle Torosları tırmanıp Saklıkent'te kayak yarışında mücadele edecek.

Antalya Ticaret ve Sana...