loader
Pippa Bacca’ya

Pippa Bacca’ya

İtalyan sanatçı, Pippa Bacca, “Ortadoğu’da yaşanan savaşlarda mağdur olan ülkelere dikkat çekmek ve barışa katkı sağlamak amacıyla”, İtalya’dan, Kudüs’e, oradan Lübnan’a uzanan bir yolculuk planlamış. Ataları Romalıların giysilerini anımsatan, masumiyetin simgesi beyaz gelinliğini giyerek, İtalya’dan Balkan ülkelerine doğru yola koyuldu. Bu yolculuk özel arabasıyla gerçekleşmeyecekti. Geçtiği ülkelerde oto stop yaparak ilerleyecekti. Barışa giden yolda farklı ülke insanlarını, kültürlerini tanımak istiyordu, onların vereceği küçük hediyeleri, ulaşacağı Kudüs’e kadar taşıyacaktı. Balkan ülkelerini sağ salim geçti, İstanbul’a ulaştı. Yola devam etmesi gerekiyordu. İstanbul’dan sonra Gebze’de yeni bir araç durdurdu ve bu araca bindi. Başına geleceklerden habersiz….

Bedeni tatmin edilmemiş, kadını insan olarak görmesini bilmeyen bir adam, önce tecavüz etti ona, yetmedi, öldürdü onu sonra. Yok etti bir barış elçisini, bir sanatçıyı. Pippa Bacca bunu hiç düşünmemiş olmalıydı yolculuğuna başlarken. Ama oldu işte.

Birçok kadın savaş istemez, barış özlemidir. Fakat,her kadın Pippa Bacca gibi gelinliğini giyip yollara koyulamaz. Pippa Bacca, yüreği barış özlemiyle dolu olan, bir çok kadının cesur sesiydi, bedeniydi. Onun bedeni, ruhu yok edildi, aynı zamanda pek çok kadının ruhu da yara aldı. Daha önce bu topraklarda suçsuz yere hayatını kaybetmiş kadınların acılarına eklendi onun acısı da.

Dünyada ve özellikle de bu topraklarda kadın ve erkek birbirinden ayrı tutulduğu, farklı hayatları yaşamak zorunda bırakıldıkları, kadınıyla yan yana yürüyen erkekler hor görülüp aşağılandığı sürece, bu olaylar sürüp gideceğe benziyor. Türkiye’de, kadın – erkek ilişkileri, kadına bakış açısı gittikçe inceliklerini yitiriyor. Kadın ve erkek, insanca, kardeşçe , samimi ve içten, birbirinden korkmadan yan yana gelemediği, konuşamadığı sürece yeni olayların yaşanmasından endişe ediyorum. Bu korkum, son yıllarda gittikçe daha da artıyor.

Asıl adı Giuseppina Pasqualino di Marineo’ydı, İtalyan performans sanatçısının. Pippa Bacca “barış yolculuğu”nu tamamlayamadı ve bu iyi niyetli girişimini hayatıyla ödedi.

Bu kötülüğü hak etmedi O. Bu sıradan bir yok ediliş değil. Zaten çeşitli sorunlarla boğuşan Türkiye’nin çağdaş sanat ortamı yara aldı.

Pippa Bacca; bu coğrafyada haksızlıklar sürdükçe, senin gibi barış türküleri söyleyen kadınlar hep çıkacaktır.

İmren Çalışkan Tüzün


Etiketler: İmren Çalışkan Tüzün

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Hiç var olmamış insan yüzlerini hayal eden yapay zeka

Contemporary Istanbul'un Plugin bölümünde yer alan ve dijital insan yüzlerini gösteren tasarımıyla dikkati çeken "Under1Minute" isimli eser yoğun ilgi görüyor.

Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Contemporary Istanbul (CI), Türkiye'nin...

Sema Moritz’le aşka dair

Sema Moritz’le aşka dair


5 yıl önce Best Haber

Antalya’nın en yeni kültür merkezi Türkan Şoray’da, müzikseverler 14 Şubat Sevgililer Günü

konserinde ‘taş plak sesli kadın’ Sema Moritz’le “AŞK’a dair” bir yolculuğa çıktı. Muratpaşa Belediye

Başkanı Ümit Uysal’ın eşi Ümr...

FOX'un Yeni Dizisi Zümrüdüanka'nın Afişi Görücüye Çıktı

Çekimleri Kapadokya’da devam eden ve iddialı diziler arasında şimdiden yerini alan FOX’un

yeni dizisi “Zümrüdüanka”nın afişi yayınlandı. Kapadokya’nın masalsı görünümüne sahip

afiş, sosyal medyada şimdiden büyük beğeni topladı.

Yap�...