loader
Konferans : Fransa'daki Türkler

Konferans : Fransa'daki Türkler

Gaye Petek, Institut français’nin Ankara, Istanbul ve Izmir şubelerinde düzenlenecek 3 konferansta Fransa’daki Türkler ve çocuklarının hikayesini anlatacak ve Fransa’ daki Türklerin dernekleri, ibadet yerleri, Fransız toplumundaki yerlerini tarif ederek bugünkü durumu yorumlayacak.

Fransa’daki Türkler ve çocukları bugün 600.000’i aşan bir topluluk. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu 1960 yıllarının sonundan itibaren Anadolu’dan gelen işçiler ve ailelerinden oluşuyor. Bunlara, 1980’lerin başında gelen siyasi ilticacılar eklenmekte.
İlk gelenlerin, varsayılan « gurbet »’ten dönüş beklentisi Fransa’ya tam uyum sağlamadan kendi aralarında yaşamaya iterken, çocukları Fransız ve Türk kimliklerinin kompozisiyonun arayışındalar.
Günümüzün iddialarından biri ise, bu mirasçıların ailelerinin değerlerine sadık kalarak, kendilerine özel bir kader çizebilmeleri.

İzmir doğumlu Gaye Petek tüm eğitimini Fransa’da tamamladı. Paris Üniversitesinde edebiyat, tiyatro ve sosyoloji okuduktan sonra göç konuları ile ilgili birçok devlet kurumunda ve Birleşmiş Milletler Yüksek İltica Komiserliğinde (UNHCR) görev aldı. 1984 yılında ELELE derneğini kurarak Fransız devletinin destekleriyle 2010 yılına kadar yönetti.
Bu görevlerinin yanı sıra, INALCO – Paris III (Doğu Dilleri Fakültesi) Türk dili bölümünde 15 yıl öğretim üyesi oldu, « Türk akımları ve geleneksel toplum » dersleri ve Fransa radyosu RFİ programlarında Türkçe programı animatörlüğü yaptı.
Gaye Petek çeşitli devlet kurumları ve komisyonlarında yer aldı: CNİPİ- Göçmen toplulukları ulusal uyum konseyi yardımcı başkanı, Stasi Laiklik komisyonu üyesi oldu ve 2003-2005 arasında Sosyal İşler Bakanının kabinesinde teknik danışman (göçmen kadınlar, karşılama politikaları uzmanı) olarak çalıştı. Dokuz yıl boyunca Fransa başbakanına bağlı Yüksek Uyum Kurulu (HCİ) üyesi ve Ulusal Göç Tarihi Müzesi (CNHİ) yönetim kurulu üyesi oldu.
Sosyal görevliler, öğretmenler, yargıçlar, sağlık memurlarına yönelik eğitimler verdi ve halen vermekte. Tüm Fransa’da belediyelerin kültürel projeleri için danışmanlık yapmaya devam ediyor.
Gaye Petek, birçok kitap ve dergide yazılar yayınladı: geleneksel Karagöz sanatı, Türk göçmenleri ve Türk kadınları üzerine (Hommes et Migrations, Migrants Formation, la Découverte, Syros, Encyclopaedia Universalis yayınları vs…). Bleu Autour yayınları için « Fransa Türkleri: aile albümleri » (Turcs en France-Albums de familles) Imprimeur yayınları ıçin, « Gurbet : buralı Türkler » (Gurbet : Turcs d’ici) kitaplarını hazırladı.
Özdemir Asaf şiirlerini « Benden sonra mutluluk » adı altında çevirdi (Bleu Autour 2017) ve Ségolène Debarre ile « Fransa Türkleri tarihi»’ni yazdı (Éditions du Détour- 2019).


Etiketler: GAYEPETEK İNSTİTUTFRANÇAİS KONFERANS FRANSADAKİTÜRKLER ELELEDERNEĞİ TÜRKİYE AKDENİZ ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Meteoroloji'den Marmara ve Ege bölgeleri için sağanak uyarısı

Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre, Kırklareli ve Tekirdağ başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi ile İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri için sağanak yağış uyarısı yapıldı. Marmara'nın güneybatısı ile Ege'nin kuzeybatısında kuvvetli rüzgarların etkili...

Daha yeşil Döşemealtı

Daha yeşil Döşemealtı


4 yıl önce Best Haber

Döşemealtı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kış mevsiminin gelmesiyle sorumluluk

alanlarında bulunan yeşil alanlar, park ve bahçelerde bakım, onarım budama ve yenileme

çalışmalarını sürdürüyor. “Çok daha yeşil bir Döşemealtı&rdq...

İstanbu’da bu sabah son durum: Oy farkı 17 bin 999

İstanbul'da geçersiz oyların sayımı devam ederken Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı 17 bin 999 oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin AKP’nin itirazları nedeniyle kentteki ilçe seçim kurullarında çalışmalar s...