loader
Komadaki İnsanlarda Gizli Beyin Aktiviteleri Olduğu Keşfedildi

Komadaki İnsanlarda Gizli Beyin Aktiviteleri Olduğu Keşfedildi

Hastanede yatarken tepkisiz gözüken, uyaranlara cevap veremeyen hastaların beyinlerinde aktivitelerin devam ettiğine dair bir kanıt bulundu.

Hastanelerde komada yatan insanların çevrelerini algılayıp algılayamadıkları uzun süredir tartışılan bir konudur. Bazen hastaların söylenenleri anladığı düşünülür. Kimilerine göre ise hasta, dış dünyayla bağını tamamen koparmıştır.

Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, ciddi beyin hasarı bulunan kişilerin yüzde 15’inin, görünür olarak tepki veremeseler bile bilişsel olarak tepki verdiği keşfedildi. 

Araştırmacılar, EEG adı verilen yöntemle komada olan, herhangi bir nedenle klinik olarak tepkisiz durumda olan kişilerin emirlere nasıl tepki verdiğini gözlemledi. Columbia Üniversitesi’nden Jan Claassen’in liderlik ettiği araştırmaya 104 hasta katıldı. 

Hastaların %15’i, “Sol elini kaldır” gibi emirlere fiziksel olarak olmasa da bilişsel olarak tepki verdi. Bu hastaların beyinlerinde, sağlıklı kişilerin bu emri uygularken gözüken elektriksel aktiviteler görüldü.

Yaralanmadan bir yıl sonra bile beyni emirlere tepki verebilen hastaların %44’ünün günde en az 8 saat kendilerine bakabildiklerini ortaya çıkardı. Beyni tepki vermeyen kişilerde ise bu oran %14’te kaldı. Araştırmacılar, EEG değerinin incelenmesi için daha fazla test gerektiğini açıkladılar.

KAYNAK: WEBTEKNO.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/komadaki-insanlarda-gizli-beyin-aktiviteleri-oldugu-kesfedildi-h71343.html


Etiketler: KOMA beyin hasarı EEG

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

BESLENMENİN MUTLULUKLA BİR İLGİSİ VAR: MUTLU EDEN BESİNLER!

Hayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin yollarında biri iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleştirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir şey var ki bizi mutlu ettiği ve daha iyi hissettirdiği artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Herbalife Beslenme ...

ÇOCUKLARDA CİNSEL KİMLİK 0-6 YAŞ ARASINDA OLUŞUYOR

Bir kişinin kendini erkeklik ya da dişilikle özdeşleştirmesi olarak tanımlanan cinsel kimlik, çocukluk döneminde oluşmaya başlıyor. Kişiliğin de geliştiği 0-6 yaş dönemin son derece kritik olduğunu anlatan Uzman Klinik Psikolog Kayıhan Aba, özellikle 3-6 yaş arasında kız çocukların babaya, e...

Bu hastalıklar vertigoyu tetikliyor

Bu hastalıklar vertigoyu tetikliyor


5 yıl önce Best Haber

En basit tanımıyla “hareket halüsinasyonu” olarak nitelendirilen vertigo, bir hareket olmaksızın kişinin bir hareket varmış hissine kapılması veya vücudun normal bir hareketine karşılık kişinin bu hareketi oldukça abartılı olarak algılaması demek. Baş dönmesi ifadesi tüm vertigo durumlarını kapsam...