loader
Geçici dövmenin olumsuz yan etkisi kalıcı olabilir! (Hint kınasına dikkat!)

Geçici dövmenin olumsuz yan etkisi kalıcı olabilir! (Hint kınasına dikkat!)

Geçici dövmelerin alerjik reaksiyona, enfeksiyon hastalıklarına, geçici tüylenmeye ve kalıcı izlere neden olabildiğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, özellikle Hint kınası vurgusu yaptı.

Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, yaz aylarında geçici dövme yaptıranların sayısının arttığını söyledi. Normal kınanın zararsız olduğunu ve eskiden beri kullanıldığını vurgulayan Kartal, Hint kınasına konulan bazı maddelerin ise yan etkiye neden olabildiğini belirtti.

"İsmi kına olduğu için masum kabul ediliyor. Aileler tatile gittiklerinde çocuklara bile geçici dövme yaptırıp dönüyor. Organizasyonlarda kına dövmesi yapılması artık adet gibi oldu" ifadelerini kullanan Kartal, şöyle konuştu:

"Ancak bunun içerisine özellikle bazı maddeler ekliyorlar ki bunlardan biri parafenilendiamin. O da siyahlığı sağlayıp, kalıcılığını artırmak için konuluyor. Bu maddeye karşı alerjiyi çok sık görüyoruz. Çocuklar erken yaşta bu maddeyle temas ediyor ve kişi duyarlı hale geldiği andan itibaren ileride bu maddeleri içeren bazı ürünlerle karşılaştığında çok fazla tepkime veriyor."

"SAÇ BOYALARINDA DA BU MADDE VAR"

Bu maddenin saç boyalarında da olduğunu ifade eden Kartal, buna alerjisi olanların boyayla temas ettiğinde abartılı alerjik reaksiyon gösterdiğini dile getirdi. Geçici dövmelerde sadece parafenilendiamin değil başka maddelerin de olduğunu anlatan Kartal, şöyle devam etti:

"Bunların çeşitli yan etkilerini, zararlarını görüyoruz. Hatta geçici dövmelerin yan etkileri kalıcı olabiliyor. Alerjik reaksiyona, enfeksiyon hastalıklarına, geçici tüylenmeye, kalıcı izlere neden olabiliyor. Alerji yan etkisinin bile oldukça dikkate alınması gerekiyor. Yeni bir vakam, yaz tatilinde bileğine Hint kınasından dövme yaptırmış, hastada hızlı şekilde alerjik reaksiyon gelişmiş. Bileğindeki dövme, üç boyutlu şekilde kabardı. Hastaya yaptığımız testte de parafenilendiamin denilen maddeye karşı alerji tespit ettik. Saç boyasına karşı da alerji geliştirdiğini belirledik."

Hastanelere geç başvuran vakalarda kalıcı izler oluşabildiğini bildiren Kartal, bu konuda farkındalık oluşturmak gerektiğini vurguladı.

"DOĞAL OLAN MASUM SANILIYOR"

Doğal ürünlere yoğun talep olduğuna işaret eden Kartal, şunları kaydetti:

"Doğal denilen her şeyin sonuçları doğal olmayabiliyor. Hatta halkımız bazen bunları ağızdan da alıyor. Ciddi yan etkileriyle, böbrek sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Yüzüne sürüyor, alerji yapabiliyor, alerjiden enfeksiyon olabiliyor, hekime geç gidiyor. Bunlarla çok sık karşılaşıyoruz. Cilde uygulanan ürünleri mutlaka doktorunuza danışın, yoksa pişman olabiliyorsunuz, telafisi mümkün olmayan yan etkilerle karşılaşabiliyorsunuz."

 

KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/saglik/gecici-dovmenin-olumsuz-yan-etkisi-kalici-olabilir-hint-kinasina-dikkat,8Jwg_1GUiUmpWkn3fw5M6Q


Etiketler: Geçici dövme Geçici dövmenin olumsuz yan etkisi

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

2 YAŞ SENDROMU İLE BAŞA ÇIKMANIN 10 YOLU

2 yaşa özel 10 önemli tüyo!
Anne babaların çocuklarıyla baş etmekte zorlandıkları; onların inatlaşma, tutturma hatta bağırıp vurma gibi davranışları karşısında nasıl davranacaklarını bilemedikleri zorlu bir dönem 2 yaş. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Psikolog Sena Sivri, bu dönemde, sırada...

Geniz Eti Çocukları Etkiliyor

Geniz Eti Çocukları Etkiliyor


6 yıl önce Best Haber

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, çocuklarda sık görülen “geniz eti” hakkında ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Geniz eti olarak adlandırdığımız yapı burnun arka tarafında, geniz b&o...

ANNE SÜTÜ BEBEKLERE HEM HUZUR VERİYOR HEM DE BEBEKLERİN STRESİNİ AZALTIYOR

Gelişim, fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal olarak görülüyor ve gelişimin ilk ayağına doğumdan hemen sonra anne sütü öncülük ediyor.

Bebeğin dünyaya alışması ve güven duygusunun gelişmesinde anne sütü önemli bir rol oynuyor. Anne sütü alan bebeklerin daha h...