loader
Erdoğan'ın revizyon çıkışına İYİ Parti, CHP ve HDP'den kritik değerlendirmeler

Erdoğan'ın revizyon çıkışına İYİ Parti, CHP ve HDP'den kritik değerlendirmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi ile ilgili revizyon açıklamalarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili "Uygulama sonuçları, eksikleri, aksaklıkları ve geliştirilmesi gereken yönleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma başlattık" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Erdoğan'ın bu sözlerini değerlendirdi.

23 Haziran İBB Başkanlığı seçiminden sonra yeni sistem tartışılmaya başlandı. Erdoğan, iyileştirmeler için çalışmalar başlattıklarını söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni sistemi eleştirenlere sert tepki gösterdi.

Revizyon çalışması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda bakanlıklar, kurumlar, akademisyenler, medya mensupları ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla yapılacak.

"Türkiye bu sistemle gidemez"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sistem değişikliğini getiren referandum sürecini hatırlatarak şunları söyledi:

"Kötü niyetli, suistimalci anayasa değişikliği geldiğinde ne Anayasa Komisyonu ne de Genel Kurul'daki uyarılarımızı dikkate aldılar. 'Bu sistem Türkiye'de tek adam rejimi yaratır, kuvvetler ayrılığını yok eder, hukuk devletini zedeler" dedik ama çoğunluklarına güvenerek devam ettiler, Türkiye'yi felakete sürüklediler. Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefi olan bir ülkeyiz. Kıta Avrupa'sında bir tek başkanlık sistemi ile yönetilen ülke yok. Şu anda yaşadığımız da zaten bir sistem değil. Demokratik bir sistemle yönetilmiyor, savruluyoruz. Bir kişi her şeyi belirliyor ve sorumluluğu yok. Bakanları, rektörleri, kaymakamları, valileri, genel müdürleri, büyükelçileri, yargıçları her şeyi belirliyor. Ne Meclis onayı ne başka bir şey gerekiyor. Bu sistem değil, bu demokrasi değil. Bunun adı monokrasi. Türkiye bu sistemle gidemez. Referandumdan beri söylüyoruz ve haklı çıktık."

Erkek'e göre sistem revize edilemez. Demokratik parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini belirten Erkek, "Literatürde Başkanlık, Yarı Başkanlık ve Parlamenter Sistem var ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir sistem yok" dedi. Revizyon önerisi geldiği takdirde bunun yetkili kurullarda değerlendirileceğini belirten Erkek, olmazsa olmazlarını şöyle anlattı:

"Bu sistem revize edilemez"

Bu sistem revize edilemez. Önce tarafsız olmalı. Siyasi parti genel başkanı olursan tarafsız olamazsın. Meclis'in yetkilerini gasp etmeyeceksin. Kanun düzenlenmesi gereken birçok konuyu kararname ile düzenlemeyeceksin. Siyasi güç merkezi TBMM olsun. Milleti yormadan bunu parlamentoda çözebiliriz. Ama öncelikle ülkeyi yönetenlerin bu yönde bir irade ortaya koyması lazım. Bu adımlar atılırsa konuşulabilir. Sonuç olarak Türkiye parlamenter sisteme dönmeli. Bu sistemle Türkiye iyiye gitmiyor, iyiye gitmeyecek.

"Getirecekleri teklifi görmek gerek"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu da AK Parti'nin yeni sistemde revizyon açıklamalarına mesafeli yaklaştı. "Bu talebin arkasında siyasi olarak elimizdeki oyla gücümüz arasındaki farkı kapatmalıyız mı, yoksa cidden sistem çalışmıyor, çalıştırmalıyız mı var? Önce bunu görmeliyiz" diyen Ağıralioğlu şöyle devam etti:

Getirecekleri teklifi görmek gerek. Bu teklif, "demokrasi işlesin, temsil imkanları artsın, denge denetleme mekanizmaları daha etkili çalışsın, yargı bağımsızlığı herkesin kabul edebileceği düzeye çekilsin, yasama daha fonksiyonel hale gelsin" gibi düzenlemeler içerirse bunları müzakere ederiz. Yok "belediye seçimlerinde hatırı sayılır bir ivme kaybettik. Türkiye'de 50-1 olarak inşa ettiğimiz sistem aleyhimize oldu. Partimizi güçlendirecek bir organizasyon hevesi içindeyiz" yaklaşımı görürsek bunu müzakere etmeyiz."

"Bir savrulma yaşıyoruz"

Yeni sistemin şahsi inisiyatifin, denetimsiz gücün önünü açtığını söyleyen Ağıralioğlu, "Türkiye akraba, eş-dost istihdam edilen bir ülke haline geldi. Aileye yakın olanların bir yerlere geldiği, zengin edildiği bir Ortadoğu ülkesi haline geldik. Ama biz batıya doğru yürüyen bir ülkeyiz. Medeni tecrübemiz yüksek. Şu an bizi bu istikametten koparan bir savrulma yaşıyoruz. Güçlendirilmiş başkanlık sistemi falan bunların hepsi konuşulabilir. Etkin yürütme, hızlı karar alma mekanizmaları konuşulabilir. Ama denetimsizlik, hesap vermezlik, akraba, eş-dost kayırmacılığı konuşulamaz" dedi.

Yasamanın daha etkin hale getirilmesi, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve Partili Cumhurbaşkanının herkesin Cumhurbaşkanı olacağı bir pozisyona taşınmasının tıkanan sistemi bir ölçüde açabileceğini belirten Ağıralioğlu şöyle devam etti:

"Memleketin, milletin hayrına gelecek bir adıma olumlu bakarız. Bu sistemi denedik, bizce ülkeye çok pahalıya mal oldu. Bunu bir seviye olarak alırsak bundan daha iyi olmasını sağlayacak teklifleri değerlendiririz. Adı değil, uygulama önemli. Yeter ki insanca, yaşanabilir bir sistem kurulsun."

"Revizyon değil, sistem yeni baştan ele alınmalı"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, sistemin temeli çürük olduğu için revizyonla düzeltilme şansı olmadığını söyledi. "Revizyon değil sistem komple, yeni baştan ele alınmalı" diyen Paylan şunları ifade etti:

"Biz tabii ki parlamenter sisteme geri dönülmesini savunuyoruz. Ancak illa bir revizyon yapılacaksa Cumhurbaşkanı mutlaka tarafsız olmalı. Önce Cumhurbaşkanı parti genel başkanlığından istifa etmeli. Meclis'i vesayet altında bırakmaktan vazgeçmeli. Sadece yürütmenin başı olarak kalmalı. Yargı üzerinde baskıdan, HSK'yı yönetmekten vazgeçmeli. Kuvvetler ayrılığını güçlendirecek revizyon sistemi bir nebze rahatlatır. Palyatif adımlar olur ama kısmi rahatlama sağlayabilir."

HDP'nin parlamenter sisteme dönüşten yana olduğunu ama bunun "Başkanlık sistemini konuşmayız" anlamına gelmediğini belirten Paylan, "Her sistemin daha demokratik tezahürleri söz konusu olabilir. Demokratik parlamenter sistemler olduğu gibi anti demokratik parlamenter sistemler de var. Demokratik başkanlık sistemi olduğu gibi anti-demokratik başkanlık sistemleri de var. Biz bunları tartışmaya açığız. Ama tabii ki partimizin savunduğu sistem parlamenter sistem" dedi.

Paylan, sistemde bazı aksaklıkları gidermek için Anayasa değişikliği önerisi gelirse, tutumlarının ne olacağı sorusuna, "Tabii ki bu konularda görüşmelere açık oluruz, uzlaşmaya açık oluruz. Ülke çok sıkıştı hem ekonomik hem de siyasi bir kriz yaşıyoruz. Bütün toplumun beklentisi bir rahatlama, olağanlaşma, normalleşme. Bu noktada katkı sunarız" yanıtı verdi.

KAYNAK: İNTERNETHABER.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.internethaber.com/erdoganin-revizyon-cikisina-iyi-parti-chp-ve-hdpden-kritik-degerlendirmeler-2033477h.htm


Etiketler: CHP AKP İYİ PARTİ HDP CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

İmamoğlu:İnşallah kadın başkan sayısı artar

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 28’nci ilçe belediyesi ziyaretini Sancaktepe’ye yaptı. Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, bina girişinde karşıladığı İmamoğlu’nu, makam odasında ağırladı. Döğücü’nün İstanbul’un tek k...

ADAMOR'dan seçim sonrası İmamoğlu anketi! Bilinirliği Anadolu yüzde 60'a dayandı

İkinci kez yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kazanan Ekrem İmamoğlu'nun popülaritesi İstanbul sınırları dışında da artmaya başladı. Öyle ki ADAMOR araştırmanın yaptığı ankete göre; İmamoğlu'nun Anadolu'daki karşılığı yüzde 60'lara dayandı.

3...

Bahçeli'nin Seçim Tekrarı Çıkışına İmamoğlu'ndan Yanıt: O Zaman İki Ayda Bir Seçim Yapalım

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP'li Ekrem İmamoğlu, "Kaybettiklerini kabul etmeleri gerekiyor" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "60 gün sonra yeni bir seçim düşünülebilir" sözlerinin hatırlatılma...