loader
Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıda sıklıkla yemek yiyenler, zararlı kimyasal maddelere daha yüksek seviyede maruz kalıyor.
Medicaldaily internet sitesinde yayımlanan habere göre, Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'ne (NHANES) katılan 10 bin 100 kişinin verileri üzerinden yaptığı araştırma, dışarıda yemek yiyenlerin PFAS olarak da adlandırılan zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldıklarını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında katılımcılara, son bir gün, hafta ve yılda içinde yedikleri öğünler soruldu.

Kan tahlilleri yapılan katılımcılardan evde beslenenlerin kanlarında, dışarıda yemek yemeyi daha çok tercih eden bireylere oranla daha az seviyede kimyasal maddeye rastlandı.

Uzmanlar, evde hazırlanan yemeklerin restoranda hazırlananlardan daha sağlıklı olduğunu ve daha az PFAS içerdiğini kaydetti.

Restoranlarda bulunan gıdaların özellikle depolanma aşamasında bu zararlı kimyasallara yüksek düzeyde maruz kaldıkları belirtildi.

PFAS'ların kanser, üreme, tiroit sorunları ve düşük doğum ağırlığı gibi rahatsızlıklara yol açtığına vurgu yapıldı.

Araştırma ekibinden Laurel Schaider, PFAS'lar ve tüketilen yiyeceklerin hazırlandığı yerler arasındaki bağı ortaya koyan bir araştırmanın ilk kez yapıldığını ifade etti.

Paketlenerek depolanan gıda malzemelerinin BPA ve ftalat benzeri başka kimyasal maddeleri içerdiği de kaydediliyor.

Çalışmanın ayrıntıları "Environmental Health Perspectives" dergisinde yayımlandı.

 

KAYNAK: https://www.star.com.tr/saglik/disaridaki-yemekte-zararli-kimyasal-tehlikesi-haber-1486172/


Etiketler: PFAS KİMYASAL ABD SAĞLIK

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

​Anne adayları corona virüsünden nasıl korunmalı?

İlk olarak 12 Aralık tarihinde Çin'de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye hızla yayılan corona (wuhan) virüsü binlerce insana bulaşmış ve 900’den fazla ölüme sebep olmuş durumda. Ateş, öksürük, nefes darlığı, bitkinlik, eklem ağrıları belirtileriyle varlığını göster...

Hastalık Dönemlerinde Cilt Bakımı

Hastalık Dönemlerinde Cilt Bakımı


5 yıl önce Best Haber

Kış aylarında bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve çok daha hızlı ve sık aralıklarla hasta oluyoruz. Grip, nezle, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok sağlık problemine davetiye çıkaran bu mevsimin etkilerine doğrudan maruz kalan cildimizi kesinlikle ihmal etmemel...

67.Dünya Cüzzam Günü

67.Dünya Cüzzam Günü


5 yıl önce Best Haber

Lepra hakkında, farkındalık yaratmak, toplumu hastalık hakkında bilgilendirmek için 1953 yılından beri Ocak ayının oğlu Pazar günü, bütün dünyada 'Cüzzam Günü' olarak anlanmıştır.

Türkiye'de lepra denince ilk akla gelen isim Prof. Dr. T...