loader
Antalya'da dünyanın en eski batığı bulundu!

Antalya'da dünyanın en eski batığı bulundu!

Antalya'da 4 ay önce bulunan ve dünyanın en eski batığına ait 3 bin 600 yıllık gemide çalışmalar başladı.

Antalya'nın batı kıyılarında Akdeniz açıklarında yaklaşık 4 ay önce tespit edilen ve M.Ö.15-16'ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen, Tunç Çağı'na ait dünyanın en eski gemi batığında kazı çalışmaları başladı. Dünyanın en eski sualtı keşfi olarak adlandırılan batıktaki kazı çalışmaları, Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Teksas A&M Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde, Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılıyor.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bulunduğu nokta sır gibi gizlenen batıktaki kazı çalışmasını gerçekleştiren heyeti, teknelerinde ziyaret etti. Yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, batıktan çıkarılan tarihi eserleri de inceledi.

Sualtının 'Göbeklitepesi'

3 bin 600 yıllık gemi batığını sualtının 'Göbeklitepesi' olarak nitelendirdiklerini belirten Vali Münir Karaloğlu, "Batık bulunduğunda yüzeysel araştırmalar neticesinde, dünyanın bilinen en eski ticari batığı olabileceğini söylemiştik ve o zaman daha kazı başlamamıştı. Artık elimizde kazıdan elde ettiğimiz eserler de var. Şimdi bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz" dedi.

İki yüzyıl daha eski

Daha önce bilinen en eski ticari batığın da batı Antalya'da, Kaş Uluburun'da bulunduğunu hatırlatan Vali Karaloğlu, "Oranın kazısı tamamlandı. Şu anda oradan çıkan eserler, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Bu batığımız Uluburun'dakinden yaklaşık iki yüzyıl daha eski bir ticari batık" diye konuştu.

1 buçuk ton ingot bakır levha

İlk tahminlere göre içinde yaklaşık 1 buçuk ton ingot bakır levhanın olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "Ama bugün aldığımız haberlere göre bu rakamın kazılarla birlikte daha da büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Belki iki katına çıkabileceğini hocalarımız söylüyor" dedi. 

Oxford Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Bölümü'nden Dr. Linda Hulin şöyle konuştu: Suriye- Mısır arasındaki ticareti gösteren yazılı kaynaklar ve yine Kaş yakınlarında bulunmuş Uluburun batığı, bu uluslararası ticaretin kanıtları arasında yer alıyor. 

Büyük imparatorlar arasındaki ilişkileri gösteren batık

Bize dönemin ekonomik sistemini de gösteriyor. Aynı zamanda Genç Tunç Çağı'nda büyük imparatorlar arasındaki ilişkileri gösteren en erken batık olması itibarıyla bu batık son derece önemli. Tabi aynı zamanda bakır ticaretini de göstermekte. 

Bakır olmadan büyük sarayların inşaatlarını gerçekleştirmek ve silah imal etmeniz o dönemde mümkün değildi. Bu batığı dünyanın en erken ticaret gemisi batığı olarak nitelendirebiliriz. 

KAYNAK : https://www.internethaber.com/antalyada-dunyanin-en-eski-batigi-bulundu-calismalar-basladi-tam-3-bin-600-yillik-foto-galerisi-2042616.htm


Etiketler: ANTALYA BATIK TUNÇ ÇAĞI

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Teneffüs Park’ta karne şenliği

Teneffüs Park’ta karne şenliği


5 yıl önce Best Haber

Antalya’nın tek açık hava çocuk oyun dünyası Teneffüs Park’a, karnesiyle gelen her çocuk Cuma’dan

Pazar’a yüzde 50 indirim hakkı kazanacak. Teneffüs Park Karne Şenliği’nde çocuklar, aileleriyle birlikte

09.00’dan 18.00’e birbirinden renkli y...

ATSO Başkan Çetin’den “Koronavirüs” Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğini, ancak paniğe kapılmanın yararının olmadığını kaydederek “Antalya, örnek ve kararlı bir mücadel...

 Büyükşehir'den Kaş'ın Grup Yollarına Bakım.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında bozulan yollarda bakım onarım çalışmaları
yapıyor. Kaş İlçesine bağlı Sütleğen, Yuvacık, Yayla Çavdır, Yayla Palamut ve Çamköy grup
yolu daha güvenli hale getiriliyor.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Da...