loader
ABD'li sağlık stratejisti

ABD'li sağlık stratejisti

ABD'de ülke çapında obezite ve diyabet hastaları için uyguladığı programlarla tanınan halk sağlığı otoritesi, Herbalife Nutrition Beslenme Kurulu Başkanı Kent Bradley, FHN TALK Konferansı'nda beslenmede davranış değişikliği sağlamanın yollarını anlattı.

 

ABD'nin tanınmış halk sağlığı uzmanı, Herbalife Nutrution Beslenme Danışma Kurulu Başkanı Dr. Kent Bradley, Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği'nin 14 Şubat'ta düzenlediği gıda, sağlık ve beslenme konferansı FHN TALK'a katılarak günümüzün sağlık sistemi ve alışkanlıkları üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Konferansta "Beslenmede Davranış Değişikliği Stratejileri" başlıklı bir konuşma yapan Bradley, ülkesinde uyguladığı obezite ve diyabetle mücadele öyküsünü anlattı ve obezite hastaları ve kilo problemi olan kişiler için tavsiyelerde bulundu. Bradley'nin konuşmasından bazı başlıklar şunlar:

 

Etiket okuma alışkanlığınız varsa farkındasınız demektir

Sağlıklı yaşam bir bütündür. Bireyler kadar kurumları ve devletleri de ilgilendirir. Sağlıklı stratejiler üretmek sadece bireysel mutluluğu değil, kurumların refahı ve itibarını da sağlar. ABD'de son yıllarda sağlıklı beslenme takıntısını takibe aldık ve bazı sonuçlara vardık. Eğer sağlıklı ürünleri sattığınız bir marketiniz varsa diğer marketlere göre daha cazip hale geliyorsunuz. Eğer etiket okuma alışkanlığınız varsa farkındalığınız artıyor ve daha bilinçli bir tüketici haline geliyorsunuz.

ABD'deki tarım destek programlarında hiçbir şekilde beslenme desteği bulunmuyor ve bu durum ekonomik yoksunluk içindeki insanların iyi gıdalara ulaşmasını engelliyor. Ancak bazı kuruluşlarının yardım programları bu desteği sağlıyor. Örneğin Ek Beslenme Yardım Programı (SNAP), ülke çapında gelir düzeyi düşük olan insanlara ihtiyaç duyduğu beslenme şansını sunuyor. SNAP, uygun buldukları kişilere marketlerde kullanabilecekleri bir banka kartıyla destek veriyor.

 

ABD'de her 100 kişiden 40'ı, Türkiye'de 30'u obezite hastası

ABD'de her 100 kişiden 40'ı obezite hastası. Türkiye'de ise bu oran yüzde 30. Obeziteyle mücadelede farkındalığı arttırmak gerekiyor. Eğitim çok önemli. İyi bir gelişme olarak farkındalığın son yıllarda -özellikle çevre sorumluluğu bilinci, gıdalarda ilaç kalıntısı gibi konularda- arttığını gözlemliyoruz. Üreticinin tavrını tüketici belirliyor. Tüketici davranışını değiştiriyorsa üretici de ona göre değişiyor. Bu bağlantıyı göz ardı etmemek gerek. Anlamlı bir etki söz konusu.

Kilo vermede çevrenin rolü çok önemli. Kilo veriyorsanız ve Facebook'taki arkadaşınızın arkadaşı da bunu size bakarak yapıyorsa etkiniz artıyor demektir. İstediğimiz tam da bu.

 

"Google varken neden diyetisyene para vereyim?" düşüncesi neden yanlış?

Türkiye'de insanlar diyetisyenlerin gerekliliğini sorguluyor. "Google var, sosyal medya var, diyetisyene neden para ödeyeyim" diyor. İnternette konuyla ilgili sonsuz bilgi olsa da hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu bilemiyorsunuz. Diyetisyenlerin yapması gereken, diyetin içeriğini belirlemek. Çünkü internet size içerik vermiyor, sadece bilgi veriyor. Bilgi anlama dönüştürülmedikçe içerik sayılmaz. Bir diyetisyende bir arama motoru becerisinin yanında diyetin yol haritası ve içeriğini sunma becerisi de olması gerekiyor.

 

Sürdürülebilir zayıflığı sağlayacak sihirli bir değnek yok ama imkânsız değil

Diyet yapanlarda kilo verdikten bir süre sonra yeniden kilo alma durumu çok sık gördüğümüz bir durum. Kemikleşmiş alışkanlıkları kırmak ve davranış değişikliği yaratmak gerçekten zor. Sık sık su içmenizi veya yürüyüş saatinizi hatırlatan aktivatörlerimiz olsa da bunlar yaşam tarzımızı değiştirmede yetersiz kalıyor ve ne yazık ki zayıflığın sürdürülebilir olmasını sağlayacak sihirli bir değnek yok.

 

Sürdürelebilir kilo kontrolü kişinin kendisinden çok çevresinin desteğiyle başarabileceği bir durum. Biz buna "sosyal destek" ve "akran etkisi" diyoruz. Uzmanlar olarak yardım ettiğimiz insanların gerçekten neler yaşadığını bilmiyorsak, deyim yerindeyse onların ayakkabılarıyla yürümüyorsak etkili olamıyoruz. Bir doktor olarak onlara bilgi verebiliyoruz ama onları anlamamız gerekiyor. Etki ve fayda bu aşamadan sonra başlıyor.

 

"İnsanları eylemlerini değiştirme noktasına nasıl getirebilirim?" sorusuna uzun süre yanıt aradım ve şu noktadan başladım:

 

Karşımdakine sahip olduğu tüm iyilikleri hatırlatmak. Geçmişte nasıl başarılı olmuştun? Sadece kilo başarısı değil, diğer başarıları da takdir etmek gerektiğini düşündüm. Yapabileceklerine inanmalarını ve bunu akıllarına getirmelerini istedim. Onları "Daha önce denedim, başarısız oldum, iyi değilim" noktasından "belki bunu değiştirebilirim" noktasına ulaştırdım.

Teşvikler, sosyal destek, akran desteği, bilgiyi aktarma ve insanların deneyimlerini anlayabilme yeteneğiyle sürdürülebilir zayıflığı sağlamanın mümkün olduğuna inanıyorum. Yapılan uygulamalarla ABD'nin sağlık harcamalarından bir yılda 1 milyon dolar tasarruf edildi. Bu büyük bir başarı.

 

Kent Bradley kimdir?

ABD'de The United States Military Academy'den (ABD Askeri Akademisi) mezun olduktan sonra Minnesota Üniversitesi'nde Halk Sağlığı ve Denver Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisansları yapan ve The Uniformed Services University Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamlayan Kent L. Bradley kariyerine ABD Ordusu'nda başladı. Daha sonra farklı sağlık kuruluşlarında kamu sağlığı üzerine çalıştı. Bradley şirketler için işçi sağlığı stratejilerini destekleyen teknoloji firması Safeway Health'in başkanlık görevinin ardından Herbalife Nutrition International'da beslenme danışmanlığı görevini üstlendi. Denver Üniversitesi'nde Toplum Sağlığı ve Refah Liderliği konulu dersler verdi.

Kariyeri boyunca kâr amacı gütmeyen pek çok kuruluşta aktif çalışmalarda bulunan Bradley, halen 33 milyar doların üzerinde gelire sahip olan ABD'nin en büyük sağlık sistemlerinden CommonSpirit Health ve dünyanın en büyük iş sağlığı sağlayıcısı Concentra Health'in Yönetim Kurulları'nda yer alıyor.

 

Bradley, "Sağlıklı insan kimdir?" sorusunu şöyle yanıtlıyor:

"Sağlıklı insan herhangi bir hastalığı bulunmayan insan değildir. Sağlıklı insan; bedenini, zihnini ve ruhunu en iyi şekilde kullanabilen, dinamik bir yaşam kalitesine sahip olan kişidir. Engelli veya hayat boyu kendisine eşlik eden bir hastalığa sahip olan insan da bu kaliteyle sağlıklı insan kabul edilmelidir. İyi beslenmeye erişim, iyileştirilmiş sağlık okuryazarlığı ve sosyal destek sağlıklı olmada büyük fark yaratır."

 

Bradley'nin yaşam tarzı değişikliklerine ilişkin önemli araştırmaları bulunuyor.

 

Herbalife Nutrition Ltd. hakkında

Herbalife Nutrition, “Daha sağlıklı ve mutlu bir dünya için” sloganını benimsemiş global bir beslenme şirketidir. 1980’den bu yana başta kilo yönetimi, takviye edici gıdalar, sporcu beslenmesi ürünleri ve cilt bakımı ürünleri ile insanların yaşamlarını değiştiren şirket, beslenme konusunda önemli bir görev üstlenmiştir. Herbalife Nutrition, bağımsız distribütörleriyle birlikte tüm dünyada yetersiz beslenme ve obezite, yaşlanan nüfus, hızla artan kamu sağlığı maliyetleri ve her yaştan girişimcilerin sayısındaki artış gibi sorunlara çözümler sunmayı hedeflemektedir. Herbalife Nutrition, çoğunluğu kendi tesislerinde üretilen üstün kaliteli ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış ürünleriyle, bağımsız distribütörlerinin bire bir danışmanlığı eşliğinde, müşterilerini daha sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzını benimsemeye teşvik eden bir yaklaşım benimser. Herbalife Nutrition'ın ürünleri 90’ı aşkın ülkede, yalnızca bağımsız distribütörler aracılığıyla tüketiciye sunulmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları da gerçekleştiren Herbalife Nutrition, ihtiyacı olan çocuklara yeterli ve dengeli beslenme imkanı sunmak amacıyla Herbalife Nutrition Vakfını (HNF) ve vakıf bünyesindeki Casa Herbalife programlarını desteklemektedir. Ayrıca, Herbalife Nutrition tüm dünyada 190'dan fazla seçkin sporcu, takım ve etkinliğin sponsorluğunu da gururla üstlenmektedir. Herbalife Nutrition, Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nin isim sponsorudur. Herbalife Nutrition'ın dünya çapında yaklaşık 8 bin 300 çalışanı olup, hisseleri New York Borsası'nda (NYSE: HLF) işlem görmektedir. Şirket 2018 yılında 4,9 milyar dolarlık net satış gerçekleştirmiştir. Herbalife International’a bağlı bir şirket olarak Türkiye’deki faaliyetlerine Mart 1998’de başlayan Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti., firmanın ürünlerinin Türkiye’ye ithalatını yapmaktadır. Herbalife Nutrition Türkiye, merkezi İngiltere Londra’da bulunan Uluslararası Beslenme Destek Ürünleri Dernekleri Birliği (IADSA) ’nın üyesidir. Türkiye’de ise Doğrudan Satış Derneği (DSD) ve Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD)’nin üyesidir.

Herbalife Nutrition, tüketiciyi korumada Altın Standart sunmaktadır.

 

Daha fazla bilgi için Herbalife.com veya Herbalife.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: Herbalife Kent Bradley abd

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Kış Sporu Yaralanmalarına Dikkat!

Kış Sporu Yaralanmalarına Dikkat!


5 yıl önce Best Haber

Kış mevsiminde tatilinizi kayak merkezlerinde geçirirken kış sporlarından da uzak durmak istemiyorsanız,

korunmak için nelere dikkat etmelisiniz? Hastane Derindere Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M.

Yavuz Çırpıcı, kış mevsiminde spor yaralanmalarına karşı neler yapılabileceğini anlattı. Haberin Devamı

Böbrekleri korumanın 10 kritik yolu

Böbrekleri korumanın 10 kritik yolu


4 yıl önce Best Haber

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın haline gelen kronik böbrek hastalığı, sağlığı çok ciddi tehdit ediyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem International Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakı...

Bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlar

Hareketsiz yaşam tarzı, masa başında geçirilen uzun saatler, spor yapmaya başlayınca bedenimizi dinlemeden kendimizi zorlamamamız ya da geçirdiğimiz kazalar... Tüm bunlar ve ekleyebileceğimiz daha birçok sebep nedeniyle bel ağrısı yaşıyoruz. Hatta genel olarak toplumun yüzde 80’i hayatının bir döne...