loader
67.Dünya Cüzzam Günü

67.Dünya Cüzzam Günü

Lepra hakkında, farkındalık yaratmak, toplumu hastalık hakkında bilgilendirmek için 1953 yılından beri Ocak ayının oğlu Pazar günü, bütün dünyada 'Cüzzam Günü' olarak anlanmıştır.

Türkiye'de lepra denince ilk akla gelen isim Prof. Dr. Türkan Saylan'dır. Hindistan'da 'Gandi Ödülü'nü kazanmıştır.

Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Bu odada 1980li Sağlık Bakanlığı'nda 4000 kadar kayıtlı hasta vardı. Türkan Saylan ve ekibi köy köyü dolaşarak, hastaları evlerinde muayene ederek, eğitimler kullanarak, ekonomik sorunlarına çözüm üreterek lepra hastalığının Türkiye'de önemli hastalıklar listesinden çıkmasını sağladı.

2011-2020 arasında 20 kadar yeni vaka tespit edildi, tedavileri başlandı, devam ediyor ya da tamamlandı. Sağlık Bakanlığı kayıtlarında 600 kadar lepra hastası olduğu oluyor.

Türkan Saylan'ın 1976 yılında kurduğu Cüzzamla Savaş Derneği, bugün 44 yaşında. Lepradan endişelenmiş çocukların çocuklarına, torunlarına burs kullanarak, onların sorunlarına göre çözümler üretiyor. Derneğin çalışma ofisinde gerçekleştirilen “Türkan Saylan_Lepra Anıevi” ile Topluma Türkan Saylan'ın lepra mücadelesini anlatmaya çalışıyor. Türkan Saylan Türkiye'de Dünya Cüzzam Gününü hep anardı. Onun yok olduğunu Cüzzamla Savaş Derneği olarak biz de yıl anma programı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl da 25 Ocak 2020 Cumartesi günü 13.00 -17.00 saatleri arasında Ataköy İspirtohane Kültür Merkezi'nde ekteki program gerçekleştireceğiz.

 


Etiketler: LEPRA CÜZZAMGÜNÜ SAĞLIKBAKANLIĞI TÜRKANSAYLAN CÜZZAMLASAVAŞDERNEĞİ ATAKÖYİSPİRTOHANEKÜLTÜRMERKEZİ AKDENİZ SAĞLIK ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

SIK GÖRÜLEN KANSERLERE KARŞI TEDBİR ALIN!

Uzayan insan ömrü, bazı hastalıkların eskisine oranla daha fazla görülmesine neden oluyor. 2018 yılında dünya genelinde 18,1 milyon yeni kanser vakası tespit edildi; 9,6 milyon kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Vücudumuzdaki anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ola...

Yeme bozukluğunda bu hataları sakın yapmayın

Anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve tıkanırcasına yeme bozukluğu… Günümüzde en yaygın görülen 3 yeme bozukluğunun ergenlik döneminde görülme sıklığı giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre; her 100 ergenden 1’inde yeme bozukluğu gelişiyor. Durumun bu noktaya gelmesinde ise &l...

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'demans' kılavuzu (Risk nasıl azaltılır?)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), zihinsel performansı etkileyen demans (bunama) riskinin düzenli egzersizin yanı sıra sigara ve alkol tüketmeyerek azaltılabileceğini duyurdu.

DSÖ'nün Türkiye'de 'bunama' olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansa ilişkin ilk kı...