Antalya’da dünyaca ünlü KurÅŸunlu Åželalesi, bu yıl yağışların az olması ve bölgede bulunan seralarda kullanılmak üzere açılan sondaj kuyularının suyu çekmesi ile neredeyse kuruma noktasına geldi. Su sıkıntısının önüne geçmek için Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge MüdürlüÄŸü çalışma baÅŸlattı. DSİ tarafından ÅŸelaleye su saÄŸlayan dere kenarında bulunan 100 yıllık çınar aÄŸaçları, suyu azalttığı iddiası ile kesildi. Bunun yanında dere kenarında büyük bir çamur yığınları ve aÄŸaç kalıntıları oluÅŸtu. 100 yıllık aÄŸaçların kesilmesi bölgede yaÅŸayan vatandaÅŸların tepkisini çekti.
"KurÅŸunlu Åželale’mize gelen bir kaos ile karşılaÅŸacak"
Aksu Kent Konseyi Tarımdan Sorumlu BaÅŸkanı Süleyman Kaplan aÄŸaçların kesildiÄŸi dere kenarına gelerek, "Burada bulunan vatandaÅŸlarımız bizi aradı. Biz Aksu’muzu seviyoruz. Bizim doÄŸamızı elimizden almasınlar. KurÅŸunlu Åželalesi ile tabiat parkı ile iç içe olan bir alan. Bu derenin içerisinde bir çok balık ve aÄŸaç çeÅŸitleri var. 100 yıllık çınar aÄŸaçları kepçeler ile kırılarak, köklenerek söküldü. Çalışma 1,5-2 kilometre mesafede devam etti. Büyük çınar aÄŸaçlarımız vardı. 60-70 yaşında aÄŸaçlarımız vardı. Buradaki bitki örtüsü tamamen alınmış. Dünyaca ünlü KurÅŸunlu Åželale’mize gelecek olan misafirlerimiz bir kaos ile karşılaÅŸacak. Burada bulunan stabilizeler doÄŸal olarak ÅŸelaleye sürüklenecek. İçerisi çakıl ve miller ile dolacak. Bunu söylemeden nasıl dururuz. Åželalemiz doÄŸal görüntüsünü kaybedecek" diye konuÅŸtu.
"Bu çevrede bir tane bile yaprak koparmak yasak"
Emekli Orman İşletme MüdürlüÄŸü memuru 73 yaşındaki Ali Tekeli ise, "Bu çalışma ÅŸuan amaca uygun hizmet verse bile 1 ay sonra yine aynı sonucu verecek. Bu derenin canlılığı ölecektir. Bu çevrede bir tane bile yaprak koparmak yasak. Bu sökülen aÄŸaçlar 100-150 yıllık aÄŸaç. Burada sadece çınar aÄŸacı deÄŸil zakkum aÄŸaçları da kesilmiÅŸ" dedi.
Bölgeye mantar toplamaya gelen vatandaÅŸlar ise aÄŸaçların kesilmesine tepki göstererek, yapılan çalışmanın doÄŸaya büyük zarar verdiÄŸini kaydetti.
0 Yorum