loader
Erken Yola Çıkanlar

Erken Yola Çıkanlar

Siz daha, sıcacık yatağınızda uyumaktayken onlar, bu ve başka şehirlerde, sabahın erken saatlerinde yollara düşüyorlar.Belki de, hergün başka bir eve gittiklerinden,şehirlerin semtlerini, caddelerini, sokaklarını, kaç nolu otobüs ve minibüsün nereye gittiğini, bir çok kişiden daha iyi biliyorlar.Aralarında okuma yazması olmayanlar da var. Ya sorarak ya da ön seziyle bulmaya çalışıyorlar.

Onların eşleri bir apartmanda görevli olarak çalışıyor ya da düzenli bir işleri ve gelirleri yok. Okula giden çocukların, evin geçimi, bu kadınların omzuna yükleniyor. Zaman zaman öylesine üstleniyorlar ki sorumlulukları, evin bütün geçimi üzerlerinde kalıyor.

Sözünü ettiğim kadınlar, ev temizliğine gidenler. Çalışan ve ekonomik olanağı iyi olduğu için onları çağırabilen kişilerin evini temizlemek, çeki düzen vermek için sabahın erken saatinden akşamın geç saatlerine kadar çalışıyorlar. Onlar, bu işin düzenli olmasını istiyorlar ve haftada veya on beş günde bir çalışmayı tercih ediyorlar. Bir de temizliğe gidilecek evler hep tavsiye üzerine oluyor. Her şeyden önce güven, dostluk ortamı ve sorunlarını paylaşmak istiyorlar. Örneklersek, bir doktorun evine gidiyorlarsa sağlık konusunda yardım almaya çalışıyorlar. Her konuda fikir danışabiliyorlar.

Peki, evlerinize gelip, işlerinizi yapan, hayatınızı kolaylaştıran bu kadınların sizi sadece ev işlerinde mi rahatlattığını düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz yıl Varlık Dergisi’nde okuduğum bir yazı beni oldukça etkilemişti. Bu yazı, ev hayatının dışına çıkıp, iş hayatına katılan her gelişmiş ülke kadınının yerine az gelişmiş, üçüncü dünya ülkesi bir kadının içeride kalıp, yani ev işlerini yaparak onların iş yaşamına katılmasını sağladığını dile getiriyordu. Yeterince eğitim alamamış, göç etmek zorunda kalmış, ekonomik olanakları kısıtlı kadınlar, ev işleri yaparak bir başka kadına özgürlük, onun kamu alanında varlığını sağlıyorlar.

Çoğu zaman, ev sahiplerinin farkedemediklerini görüyor onlar. Evde ne tür iş yapılacağına kendileri karar veriyorlar. Belki de gittikleri evleri, gelecekte kendisinin de böyle bir evi olacağı hayaliyle derleyip, toparlıyorlar. Bodrum katlarından, gecekondulardan çıkıp, insanca yaşamanın özlemini duyuyorlar.

Öte yandan, ev işlerine giden kadınların sigortalı bir işi tercih etmediklerini gözlemliyoruz. Asgari ücretin, onların günlük aldığı ücretten çok aşağıda kaldığını, bu parayla çocuklarına yeterince yardımcı olamayacaklarını düşünüyorlar. Kendilerinin çektiği sıkıntıyı çocuklarının çekmemeleri , onların okuyup, meslek sahibi olmaları için sigortalı olabilecekleri işleri bile reddediyorlar. Para öne geçiyor.

Bugün,televizyon dizilerine baktığımızda da onların varlığını görüyoruz. Kimi dizilerde
sadece evi temizleyen, kimilerinde ise evi yöneten olarak karşımıza çıkıyorlar.

Onlar, sadece evinizi temizleyen herhangi biri değildir. Zaman içerisinde ailenizin bir parçası oluveriyorlar.

Daha iyi bir gelecek için, bir yandan işlerini yaparken, diğer yandan hayallerini kurmaya devam ediyorlar.

İmren Çalışkan Tüzün


Etiketler: İmren Çalışkan Tüzün

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Yufka Ekmeğinden Fırın Ekmeğine

Yufka Ekmeğinden Fırın Ekmeğine


6 yıl önce Best Haber

Bir alışveriş esnasında un çeşitlerinin sergilendiği bölüme bakarken yeni çıkan  ürünleri gördüm. Evde ekmek yapmak isteyenler için üretilmişti onlar. “Nerelerden nerelere geldik” dedim içimden. Biz zaten evde pişirilen ekmeklerle büyümemiş miydik! Bu yeni ...

Kahkaha Olan Usta Tiyatrocu: Nejat Uygur

Türk tiyatrosunun usta ismi Nejat Uygur, 10 Ağustos 1927 tarihinde Kilis'te subay bir baba ve öğretmen bir annenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz ilkokul yıllarında tiyatroya ilgi duyan sanatçıdaki yeteneği ilk olarak geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi olarak bilinen İsmail Dümb&...

Rahmi M. Koç Müzesi için 3 bin KM

Rahmi M. Koç Müzesi için 3 bin KM


5 yıl önce Best Haber

1908 - 1921 yılları arasına ait 27 klasik otomobil, Hollanda'nın Lahey kentinden yola çıkarak 3 bin km yol kat etti. Bu sıra dışı yolculuğun son durağı ise Rahmi M. Koç Müzesi oldu.

Aralarında Birinci Dünya Savaşı öncesi üretilen ve bir döneme damgasını vuran klasik otomobillerin bulund...