loader
Üreticinin gözü kulağı Rusya'da

Üreticinin gözü kulağı Rusya'da

Yıllardır toplam domates ihracatının yüzde 60’ını yaptığımız Rusya pazarı alarm veriyor. CHP’li Özer, “Üç yılda Rusya pazarının yarısını kaybettik. Günlerdir 150 TIR Rusya’nın alım yapmasını bekliyor. Yıllık 150 bin ton olan ihracat kotasının artırılması gerek” dedi.

Domates üreticisinin gözü Rusya’dan gelecek kota artırımı haberinde. Yıllık 150 bin tonluk kotanın dolması üzerine alımı durduran Rusya ile uzlaşılması bekleniyor. 150 civarında TIR’ın günlerdir liman ve serbest bölgelerde beklediğini söyleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Kota artırımı olmazsa üretici büyük zarar edecek. Üç yılda zaten Rusya pazarının yarısını kaybettik. Toplam domates ihracatımızın yüzde 60’ından fazlasını Rusya’ya yapıyorduk, bugün yüzde 30’lara düştü. Bu gidişle tamamını kaybedebiliriz” dedi.  

Türkiye’nin en büyük pazarıyken, 2015’te Rus uçağının düşürülmesiyle yaşanan krizin domates ihracatına büyük etki ettiğinin altını çizen CHP’li Özer “Rusya o günden itibaren kendi domates üretimine yoğunlaştı, biz ise Rusya’yı geri kazanmaya çalıştık. Birkaç yeni pazar bulduk, örneğin Irak ve Suriye gibi pazarlara daha fazla domates sattık ama yine de Rusya’ya sattığımız ton kadarına erişemedik” dedi.

 RUSYA SERALARINI KURUYOR

Türkiye’nin yıllardır toplam domates ihracatının yüzde 60’ını Rusya’ya yaptığını söyleyen Özer, “Bu oran 2015’te yüzde 62’ydi. O yıl Rusya’ya yaklaşık 337 bin 500 ton domates ihraç etmişiz. Sonra Rus uçağı düşürüldü ve ihracat sıfırlandı. Bizden domates almayan Rusya ne yaptı? Hemen o gün çalışmaya başladılar. Paraları var, binlerce dönüm arazileri var, bu sayede doğalgazlı, güneş ışığı sağlayan son derece modern seralar kuruyorlar” diye konuştu.  

KENDİ DOMATESİNİ ÜRETİYOR

 CHP’li Özer, Rusya’ya domates ihracatında yaşanacak değişikliklere dikkat çekerek uyardı: “Rusya Tarım Bakanlığı’nın 2018’deki raporuna göre domates üretim kapasiteleri 52 bin tondu. Bizim İhracat Genel Müdürlüğüne göre Rusya 18 bin dönümlük sera kurulumu yaptı, bu yıl 47 bin dönümde sera yapımını sağlayacak. İhracatçılarımıza göre 60 bin dönüme yakın serada üretim planlanıyor. Kısacası Rusya kendi ihtiyacını karşılama yolunda hızla ilerliyor. Bu da elimizdeki en büyük pazarın yitirilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla ileriye dönük planlama yapmalıyız, bizim kendi üreticimizi düşünmemiz gerekiyor. Bugünlük kota artırımını çözmek gerek ancak yarın için daha kalıcı çözümlere gidilmeli, yeni pazarlar bulunmalı.”

ÇİFTÇİMİZİ KÜSTÜRMEMELİYİZ

Kalıcı çözümlere gidilmezse üreticinin bir gün buğday gibi domatesten de vazgeçmesine neden olunabileceğini söyleyen Özer, “Hatırlanacak olursa buğday ekim alanlarımız 2000’de 9,2 milyon hektar iken 2019’da 7 milyon hektara düştü. Bir baktık ki, buğday ithal etmeye başlamışız. Bugün Rusya’nın pazarı haline geldik, 10 yılda ithalatımız 100 bin tonlardan 7 milyon tonlara çıktı. Umarım domateste de aynı tabloyla karşılaşmayız” diye konuştu.


Etiketler: RUSYAPAZARI DOMATESİHRACATI CHPAYDINÖZER RUSYATARIMBAKANLIĞI ÇİFTÇİLİK AKDENİZ ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Karantinadan çıkıp memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlar bilet fiyatlarına isyan etti

İstanbul Valiliği tarafından belirlenen KYK yurtlarında iki hafta süreyle gözlem altında tutulan ve test sonuçları negatif çıkan vatandaşlar tahliye edildi. Tahliye edilen yüzlerce vatandaş Samandıra'da yer alan bir turizm firmasına akın etti. Bilet fiyatlarının çok yüksek olmasına tepki gös...

Ekonomide kısır döngünün nedeni iktisat politikaları

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye ekonomisinin bugününü ve yarınını ele almak üzere mezunları, önemli kurumlarının temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinlikte ekonomi alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla Türkiye’nin ekonomik geçmişi ve krizden çıkış yolları tart...

Ekonomistlerden korkutan uyarı:

TÜİK'in verilerine göre sanayi üretimindeki azalma ve TL'nin değer kaybını değerlendiren ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde ekonominin tekrar dip yapabileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomik krize paralel olarak sanayi üretiminde yıllık bazda düşüş sürüyor. T...