loader
Sonbaharda beslenme

Sonbaharda beslenme

“Hastalıklarla savaşmak için beslenme çok önemli”

Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğ, “Beslenmede en önemli öğe sebze ve meyveler, her renk ve çeşidi ile yeterli miktarda tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme alışkanlıkları ağırlıklı olarak, meyve ve sebzenin mevsime özel çeşitlerinden oluşmalıdır. Mevsim değişimine bağlı hastalık sürecine karşı vücut direncini güçlendirme özelliği bulunan sonbahar sebze ve meyvelerinde, mevsimine özel ve doğadaki gibi koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu renkler hakimdir. Bu birbirinden farklı ve eşsiz renkteki besinler, hastalıklarla savaşan fitokimyasallardan zengin özelliklere sahiptir” dedi.


“Sonbaharın meyve ve sebze zenginliğinden yararlanın”

Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ıspanak, şalgam, pancar, beyaz turp, siyah turp, kırmızı turp, havuç, balkabağı, tere, maydanoz, marul, biberiye, mantar, domates, patlıcan, taze fasulye, börülce, mısır, dolmalık biber, salatalık, acur, kabak, fesleğen, tere, pazı, roka, maydanozdur" diye konuştu.


İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kızılcık

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Kızılcığın yüzde 10’u Eylül-Aralık ayları arasında taze olarak satılır. Geri kalan kısmı kurutulmuş veya meyve suyu olarak bulunabilmektedir. Kalori bakımından düşük, antioksidan açısından ise yüksek besin değeri ile özellikle kalp rahatsızlıkları, diş eti hastalıkları, ağız ve mide ülserleri, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Elma, en güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidleri içerdiği için, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürür. Cilt sağlığına da olumlu etkisi vardır. Cildin yapısını onarır ve genç kalmayı sağlar. Ara öğünlerde tarçın ve yoğurtla beraber hafif tatlı niyetine tercih edilebilir.”


Etiketler: sağlık diyetisyen meyveyle beslenme

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE VİRÜSLERİN KURBANI OLMAYIN

Mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişimleri, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Hava sıcaklıklarına aldanıp giyilen ince kıyafetler, değişen uyku ve beslenme düzeni vücut direncini düşürüyor. Eczacı Prof. Dr. Barkın Berk, mevsim geçişlerinde bağ...

Sağlıklı yaşama 2K 1T dengesi:Kilo, Kan Şekeri ve Tansiyon

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, 14 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında hükümetlerin çalışmaları ve teşvikleri kadar bireysel olarak da böbrek sağlığını korumanın, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için çok ö...

YARDIM ETMEK İSTERKEN KÖTÜLÜK YAPMAYIN!

 Yaşlılara gereğinden fazla yardım etmek sağlıklarını olumsuz etkiliyor

18-24 Mart Yaşlılar Haftası... Yaşlanma süreci vücuttaki tüm organ sistemlerinde yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olur. Görme, duyma, denge ve konsantrasyon yeteneği, kas gücü azald...