loader
OKUMAYA GÖNÜL VER

OKUMAYA GÖNÜL VER

Toplumun her kesimi, iyi bir gelecek için çocuklarını okutmak ister. Anneler ve babalar bu konuda maddi anlamda büyük özveride bulunuyorlar. Fakat hepimiz biliyoruz ki sadece maddi destek yeterli olmuyor. Esas en önemli husus manevi destek, bu ise göz ardı ediliyor. Örneğin çocuklarına, kitap okuyarak örnek olan kaç ebeveyn var?

UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemiz kişi başına düşen kitap okuma oranı ne yazık ki 180 ülke arasında 86. sırada bulunuyor.  Yine aynı araştırma kapsamında Japonya’da kişi başına düşen kitap okuma sayısı 25 iken, ülkemizde bu oran 0.4 adet seviyelerindedir. Diğer bir deyişle her Japon vatandaşı yılda ortalama 25 kitap okurken bizde her 6 kişiye 1 kitap düşmektedir. Kitap okuma konusunda yapılan başka bir araştırma ise çok ilginç bir tespit ortaya koymuştur. Örneğin; Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat artmış durumda. Ama yüksek öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in altında kaldığı görülmektedir. Söz konusu araştırma sonucunda ortaya çıkan rakamlar üzücüdür.

Okuma oranlarının düşük olduğunu yaşamın her alanında görmek mümkün. İstanbul’da bir Sivil Toplum Kuruluşu kitabın toplumdaki yerini araştırmak için şehrin en işlek caddesine kitap tezgâhı açıyor. Tezgâhın her tarafına “KİTAPLAR ÜCRETSİZDİR” afişleri asıyorlar. Üç saat içinde sadece 36 kitap hediye edilebilmiştir. Yapılan bu sosyal deney içinde olduğumuz vahim durumu gözler önüne sermiştir. Düşünün ülkemizde bedava kitaba bile ilgi yok denecek kadar az.

Son zamanlarda ülkemizde kitap okuma kültürünün yayılması adına iyi şeyler de oluyor. Başta Belediyeler, Sivil toplum kuruluşları, Valilikler, Eğitim kurumları ve duyarlı iş adamlarımız bu konuda fuar ve organizasyonlarına ev sahipliği yapıyorlar. Yapılan bu faaliyetler sayesinde yazarların okurlarıyla buluşmaları sağlanıyor. Duyarlı okul idareleri öğrencileri kitap fuarlarına götürerek çocuklarımız o atmosferi yaşatarak kitapla olan bağlarını genç yaşta güçlendirmelerini sağlıyorlar. Bu organizasyonlara kurumsal yayınevleri de her türlü desteği sağlıyorlar. Temennim kitapları toplumla buluşturan bu organizasyonların ülkenin her alanına artarak yayılmasıdır.

Ülkemizde kitaplara çok değer veren ve bu anlamda büyük emek veren kitap dostlarımızı da unutmamak lazım. Bu konuda büyük özveri gösteren duyarlı okurlar sosyal medya üzerinden kurdukları gruplarda kitaplar hakkında paylaşımlar, yorumlar, hediye kitap çekilişleri, yazar-okur söyleşileri ve yazarından imzalı kitap organizasyonları düzenlemektedirler. Sosyal medya platformunu en iyi şekilde kullanarak amaçlarına ulaşan o değerli yüreklere selam olsun. Bugünkü yazımızın sloganı “Okumak güzel şey”  olsun.

 

Ali YILMAZ


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

AİLELERİN ÇOCUKLARINI SANATA YÖNLENDİRİRKEN İZLEMESİ GEREKEN 5 ADIM

Sanat eğitimi, çocuklara yorumlama, eleştirme ve görsel bilgiyi kullanmayı öğreten etkenlerin başında geliyor. Birçok uzman çocukların doğduğu andan itibaren 6 yaşına kadar olan süreçte sağlıklı bir gelişim yaşaması için sanatla ilişki halinde olması gerektiği ve ailelere bu...

Yorgunluk ve Unutkanlık Yaşıyorsanız Sebebi Bu Olabilir!

Uyumadan önce İnternet başında bilinçsizce vakit geçirmek zaman içerisinde öğrenme güçlüğü ve unutkanlık yapabiliyor. Nöropsikoloji Uzmanı Adil Maviş, internete erişimin gittikçe yaygınlaşması ve yatağa taşınmasının uyku ve sinir sistemimiz üzerinde tehlikeli e...

Yemeksepeti Banabi Antalya’nın Online Market Siparişi Favorilerini Açıkladı

Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek siparişi platformu Yemeksepeti’nin online market ürünleri sipariş platformu Banabi pazarda sekizinci ayını geride bıraktı. İstanbul’un ardından Anadolu illerine açılan Banabi temmuz ayından itibaren Antalya’daki kullanıcılara hizmet veriyor...