loader
Komadaki İnsanlarda Gizli Beyin Aktiviteleri Olduğu Keşfedildi

Komadaki İnsanlarda Gizli Beyin Aktiviteleri Olduğu Keşfedildi

Hastanede yatarken tepkisiz gözüken, uyaranlara cevap veremeyen hastaların beyinlerinde aktivitelerin devam ettiğine dair bir kanıt bulundu.

Hastanelerde komada yatan insanların çevrelerini algılayıp algılayamadıkları uzun süredir tartışılan bir konudur. Bazen hastaların söylenenleri anladığı düşünülür. Kimilerine göre ise hasta, dış dünyayla bağını tamamen koparmıştır.

Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, ciddi beyin hasarı bulunan kişilerin yüzde 15’inin, görünür olarak tepki veremeseler bile bilişsel olarak tepki verdiği keşfedildi. 

Araştırmacılar, EEG adı verilen yöntemle komada olan, herhangi bir nedenle klinik olarak tepkisiz durumda olan kişilerin emirlere nasıl tepki verdiğini gözlemledi. Columbia Üniversitesi’nden Jan Claassen’in liderlik ettiği araştırmaya 104 hasta katıldı. 

Hastaların %15’i, “Sol elini kaldır” gibi emirlere fiziksel olarak olmasa da bilişsel olarak tepki verdi. Bu hastaların beyinlerinde, sağlıklı kişilerin bu emri uygularken gözüken elektriksel aktiviteler görüldü.

Yaralanmadan bir yıl sonra bile beyni emirlere tepki verebilen hastaların %44’ünün günde en az 8 saat kendilerine bakabildiklerini ortaya çıkardı. Beyni tepki vermeyen kişilerde ise bu oran %14’te kaldı. Araştırmacılar, EEG değerinin incelenmesi için daha fazla test gerektiğini açıkladılar.

KAYNAK: WEBTEKNO.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/komadaki-insanlarda-gizli-beyin-aktiviteleri-oldugu-kesfedildi-h71343.html


Etiketler: KOMA beyin hasarı EEG

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

GSK’dan koronovirüs aşısı için önemli iş birliği

Yenilikçi biyolojik tedavilere odaklanan Çin merkezli global biyoteknoloji şirketi olan Clover Biopharmaceuticals, protein temelli koronavirüs aşı adayının (COVID-19) araştırılması için GSK ile araştırma iş birliğine gittiklerini duyurdu. Bu kapsamda, GSK bilimsel ve tıbbi bilgi uzmanlığını, Clover’in tekn...

ÇOCUKLARI GRİPTEN KORUYAN 6 ALTIN KURAL


Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ateşin kont...

Bilim İnsanları, Beynimizin Nasıl Çalıştığını Çözüyor

İnsan beyni, her zaman tıp biliminin ilgisini çekmiştir. Gelişen teknolojiler ve yapılan araştırmalar, beynimizi dengeye oturtmak için yeni çalışmaların yolunu açıyor.

İnsan beyni, elektrik akımları ve kimyasal tepkimeler ile çalışıyor. Büyük bir kısmımızın konu hakkındaki bilgis...