loader
Başkan Türel Vali Karaloğlu’na Boğaçayı’nı gezdir

Başkan Türel Vali Karaloğlu’na Boğaçayı’nı gezdir

Türel “Projede denizi içeri almaya gerek kalmadı”
Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte Boğaçayı Projesi’ni gezen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin ilk etabının 15 gün içerisinde açılacağını söyledi. Mevcuttaki yer altı su kaynağının su yüzüne çıkmasıyla göllenmeyi sağladıklarını söyleyen Başkan Türel, denizi içeri almaya gerek kalmadığını da açıkladı. 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na Boğaçayı Projesi’ni gezdirdi. Projenin geldiği nokta hakkında Vali Karaloğlu’na bilgilendirmelerde bulunan Başkan Menderes Türel, projenin ilk etabında son aşamaya gelindiğini söyledi. 
“Taşkın önleme projesi yaptık”
Boğaçayı Projesi’nin çok önemsedikleri bir proje olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, projenin aslında bir taşkın önleme projesi olduğunun altını çizerek şunları söyledi; Bildiğiniz gibi geçmişte 2003 senesinde Boğaçayı’nda çok önemli bir sel felaketi yaşanmış ve sahildeki araç köprüsü selle beraber denize gitmişti. O sel felaketinde 1700 metreküplük bir debi söz konusuydu. Bugün yapmış olduğumuz taşkın önlemeye yönelik Boğaçayı düzenlemesinde son 500 senedeki bütün yağışlardan çok daha fazlasını karşılayabilecek bir taşkın önleme projesi esasen gerçekleşiyor. 2900 metreküpdebiye dayanıklı bir çay ağzında bir taşkın önleme projesini gerçekleştiriyoruz. Bu proje kapsamında kademe kademe seddeler düzenleyerek suyun geliş şiddetine göre aşırı yağışlarda o kademelerde aynı zamanda yağmur suyunu denizle buluşturabilmek mümkün olacak. Daha da şiddetli olursa ikinci kademede de yağış denizle buluşacak.”
480 kg yağmurda bile taşkın olmadı
Projenin peyzajında birinci kademede herhangi bir sel felaketinde veya aşırı yağışta çok fazla zarar görmeyecek bitkilerin tercih edildiğini söyleyen Başkan Türel, yaklaşık iki hafta önce çok önemli bir yağış alındığına dikkat çekerek “Antalya’da metrekareye 480 kg yağmur düştü. Son 100 senenin Türkiye’deki en yoğun yağışı olduğunu söylüyorlar. Vatandaşlar da acaba Boğacağı taşacak mı diye buraya bir merakla geldiler. Gece yarısı 12.00’de, 01.00’de köprünün üstünden görüntü alanlar vardı. Ama hiçbir taşkın söz konusu olmadı. Su aşağı yukarı birinci sedde seviyesindeydi. Sular çekildikten sonra o birinci seddeye ektiğimiz bitkilerin de hiçbir zarar görmediği anladık. Ve böylelikle bizim projemizin ne kadar doğru bir proje olduğunu da o vesile ile denemiş olduk” dedi. 
Denizi içeri almaya gerek kalmadı
Boğaçayı’nda halkın istifade edeceği, yeşil alan düzenlemesi yapıldığını belirten Başkan Türel, “İçerisinde hiçbir ticari ünite olmayan tamamen halkın kullanımına açık, balıkçılarımız için teraslarla, spor alanları ile çocuk oyun bahçeleri ile bisiklet yolları ile her türlü fonksiyonu halkımızın kullanabileceği bu peyzaj düzenlemesini de gerçekleştirmiş olduk” dedi. En çok tartışılan konunun denizin kirlenmesi olduğuna vurgu yapan Başkan Türel, şöyle konuştu; “Biz 4,5 metre derinlik sağlamak için, hem de dereyi taşkın önlemeye yönelik temizlemek için yapmış olduğumuz çalışmalarda ottan, çöpten, sazlıktan temizlenen dere yatağındaki su kaynağının su yüzüne çıktığını ve göllenmenin oluştuğunu gördük. Bu projemiz kapsamında kesinlikle artık denizin içeri alınmasına da ihtiyaç görsel bir güzellik sağlanması açısından kalmamıştır. Denizi içeri almadan mevcuttaki yer altı su kaynağının su yüzüne çıkmasıyla bu göllenmeyi sağlamış oluyoruz. İçme suyu kirlenecek iddiaları da kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır diye umuyorum. Bizim kanaatimize ve çalışmalarımıza göre zaten böyle bir risk yoktu ama bunu risk olarak görenler de bunu söyleme şansına sahip değiller.”
Photoshop ile bir çocuğun çizeceği proje değil
Başkan Türel, 10-15 güne kadar tüm eksiklerin tamamlanmasının ardından Boğaçayı Projesi’nin vatandaşın hizmetine sunulacağını açıklayarak, “Böylelikle vermiş olduğum biz sözü daha yerine getirmenin huzuru içerisindeyim. Boğaçayı projesi 2014’teki seçim taahütlerimizden bir tanesiydi. Böylelikle ilk etabını halkımızın kullanımına sunmuş oluyoruz. Karaya doğru 40 km derinliği olan bir projemiz etap etap yapılacak.İkinci ve üçüncü etapları da inşallah planlayacağız” diye konuştu.Boğaçayı Projesi’ni 2009 senesinde ortaya koyduğunu bildiren Türel, “Birilerinin çıkıp, 8 yaşındaki bir çocuğun photoshopla çizebileceği kadar basite indirgeyen olumsuz yaklaşımları olmuştu. Bu çok büyük bir proje. Bilim heyeti tarafından çalışıldı. Veysel Eroğlu hocamız da projenin içerisinde kendisi de bize desteklerde bulundu. Bu proje, çok kolay değil. 8 yaşındaki çocuğun photoshop ile çizeceği proje değil.” şeklinde konuştu.
Vali Karaloğlu, “Bıraksaydık mezbelelik devam ederdi”
Antalya Valisi Münir Karaloğlu da projeyi çok beğendiğini dile getirerek Boğaçayı’nın önceden mezbelelik bir alan olduğunu söyledi. Başkan Menderes Türel’in vizyonuna yakışır bir proje hayata geçirdiğini belirten Karaloğlu, “Antalya’da yapılan bütün bu yatırımlar çok önemli. Şehrin güzelleşmesi gibi yapılara, kentin ihtiyacı var. Ama üzüldüğüm konuyu da ifade etmek isterim. Ben 3 yıldır Antalya’dayım. Boğaçayı projesi yapılırken çok farklı söylemlere şahit oldum. Betonlaşacak dendi, içme suyu kaynakları kirlenecek dendi. Gelseler dinleseler, büyükşehir belediyemize sorsalar ya da başkanımıza sorsalar. Eski fotoğrafla yeni fotoğrafı yan yana koyan Antalyalı, hangisinin eskisinden daha kötü olduğunu söyleyebilir. Burada hep beraber gördük gerçekten yaşam alanı oluşturulmuş. Bıraksaydık da burada mezbelelik devam edebilirdi.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar Türel’e teşekkür etti
Boğaçayı Projesi’ni gezen vatandaşlar Başkan Türel’e Boğaçayı’nın yeni halini çok beğendiklerini dile getirerek böylesi bir projeyi Antalya’ya kazandırdığı için Başkan Türel’e teşekkür etti. Sahil Antalya Yaşam Parkı ve Boğaçayı Projesi’nin yeni haliyle bölgeye ayrı bir güzellik kattığını ifade eden vatandaşlar özellikle peyzaj düzenlemelerini çok beğendiklerini ifade etti. 


Etiketler: BOĞA ÇAYI YENİ HALİ Vali Münir Karaloğlu Boğaçayı Projesi gezisi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Antalya Boğa Çayı projesi Boğa Çayı Projesi Son hali

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Mimarlık ödülünü Başkan Uysal aldı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye’de nitelikli mimarlık ürünlerinin ortaya çıkmasına

destek olan işverenleri onurlandırmak hedefiyle 12 yıldır verilen Arkitera İşveren Ödülü 2019’u

İstanbul’da düzenlenen törenle aldı.

Yapı ve mim...

‘Şark Bülbülü’ Anıldı

‘Şark Bülbülü’ Anıldı


6 yıl önce Best Haber

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1917 yılında tesadüfen tanışarak şarkılarını dinlediği ve güçlü sesinden dolayı "şark bülbülü" unvanını verdiği ses sanatçısı Celal Güzelses’i vefatının 60. Yılında bir konserle andı.&n...

TURUNÇ MASA

TURUNÇ MASA


5 yıl önce Best Haber

Her 2.5 dakikada bir görüşme

Antalya’nın nüfusu 500 bine yaklaşan ilçesi Muratpaşa’da, ilçe sakinlerinin belediye yönetimine

katılmasını sağlayan Turunç Masa’nın 444 80 7 numaralı telefonu kasım ayında her 2.5 dakikada bir

çaldı. Çağrı Mer...